Ковид-19 за прв пат беше откриен кај елен

Американската влада го објави првиот случај на СОВИД-19 во светот кај елен, пополнувајќи ја листата на животни кои биле позитивни на коронавирус, пренесува Ројтерс. Изворот на болеста кај елените не е идентификуван.

Според американското Министерство за земјоделство, вирусот САРС-КоВ-2, кој предизвикува СОВИД-19, е идентификуван кај диви бели опашки во Охајо. Кај животните не се пријавени симптоми на инфекција.

Министерството додаде дека се уште не е јасно како еленот се заразил. Се смета дека тие го фатиле вирусот од луѓето, околината, другите елени или други животински видови.

Еленот е новиот додаток на листата на животни што можат да се заразат со коронавирусот. Претходно, инфекцијата беше идентификувана кај кучиња, мачки, тигри, лавови, снежни леопарди, видри, горили, норки.