AlbanianBulgarianEnglishGreekMacedonianSerbianTurkish

Луѓето имаат најголема доверба во лекарите, научниците и наставниците

Глобалниот индекс на доверба на Ипсос (ГИД) го зема предвид нивото на доверба во многу видови професии од 2018 година, обезбедувајќи споредби помеѓу светот пред пандемијата и онаму каде што сме денес.

На 28 пазари ширум светот, во просек 64% од земјите сметаат дека докторите се доверливи, а потоа следуваат научниците со 61% и наставниците со 55%. Истражувањето покажува дека само 10% сметаат дека треба да им веруваат на политичарите, 14% го велат истото за владините министри и 15% за раководителите на реклами.

Иако позициите на многу професии се сменија малку во последните неколку години, значајно влијание за време на пандемијата ја зголеми репутацијата на лекарите, издигнувајќи ги над научниците кои беа водечка професија во претходните студии. Во просек, скоро две третини од испитаниците во 22-те земји анкетирани ги оценија како сигурни (64%), што претставува зголемување од седум проценти од 2019 година и девет поени над нивниот резултат во септември 2018. Спротивно на тоа, односно процентот вели дека истото за научниците останало на околу шест од десет луѓе во сите три години (61% во 2021 година).

Обединетото Кралство е светски лидер во довербата на лекарите, со 72% што им веруваат, и овој удел малку се зголеми од 2018 година (67%). На ист начин, докторите имаат голема доверба од Холанѓаните (71%) и Канаѓаните (70%).

Сепак, најголемите промени во довербата кај лекарите во последните неколку години се забележани на друго место: Во Унгарија и Чиле, процентот на доктори на кои им се верува им се зголеми за 19 процентни поени помеѓу 2019 и 2021 година. Исто така, имаше голем пораст во однос на истото период. во Саудиска Арабија (+17 поени), Полска (+12 поени), Бразил и Русија (и двете+10ppt).

Сепак, постојат земји кои с still уште се помалку склони да им веруваат на лекарите. Јужнокорејците имаат најмалку доверба – само 38% – но ова е зголемување за десет процентни поени од 2018 година. Јапонците се на второ место со најмала веројатност да им веруваат на лекарите до 52%, но има зголемување од 13 процентни поени резултат во споредба со студија пред пандемија во 2019 година. Иако овие проценки се с low уште ниски според глобалните стандарди, треба да се забележи дека ова се должи на фактот дека многумина даваат просечен рејтинг наместо да ги сметаат лекарите за несигурни.

Мексико е единствената земја што регистрира пад на довербата во лекарите помеѓу 2019 и 2021 година, со доверба од 71% на 66%

Многу други професии остануваат на слично ниво со оние снимени пред пандемијата, вклучително и политичари кои беа на дното на листата сите три години. Оваа година, само десет проценти, во просек, сметаат дека политичарите се сигурни.

Наставниците остануваат трета професија со најголема доверба во неа трета година по ред, при што 55% ги оценуваат како сигурни. Како и кај научниците, во многу земји резултатите од довербата на наставниците малку се сменија за време на пандемијата, но имаше 16 процентни поени зголемување на довербата на наставниците во Саудиска Арабија помеѓу 2019 и 2021 година, како и девет поени во Унгарија и Јапонија. Во истиот период, перцепцијата за сигурност се подобри во Малезија (+8 поени), Италија и Јужна Африка (+6 поени), додека тие се намалија во САД (-6 поени) и Аргентина (-5 поени).

На глобално ниво, три професии се истакнуваат како најмалку веројатно да се сметаат за сигурни: владини министри, менаџери за реклами и политичари. Годинава, глобалниот просек од 14% им верува на владините министри и 15% им веруваат на директори на реклами. Само 10% го прават истото за политичарите. Иако овие резултати се слични со претходните години, нивото на недоверба во овие професии донекаде опадна. Помеѓу 2019 и 2021 година, учеството на политичарите кои се сметаат за несигурни во 22 земји падна за четири поени од 66% на 62%, додека недовербата кон владините министри опадна за пет процентни поени (од 58% на 53%).