Свет
13,251,981
Вкупно активни случаи
Updated on 21/06/2021 16:57 16:57
Македонија
273
Вкупно активни случаи
Updated on 21/06/2021 16:57 16:57
Македонија
5,477
Вкупно починати
Updated on 21/06/2021 16:57 16:57
Македонија
149,877
Вкупно оздравени
Updated on 21/06/2021 16:57 16:57

Марко фотографирал мистериозен инсект кој ја каснал неговата ќерка, а на местото се појавило…(ФОТО)

Загрижениот Марко Марковиќ од Белград сподели фотографија од инсектот што ја гризна неговата ќерка додека таа спиеше на социјалните мрежи, објаснувајќи дека и таа добила доста оток на местото на залак.

Ги прашал придружниците дали знаат за каков инсект станува збор и наскоро стигнал одговорот дека станува збор за таканаречената тајна оса, која е активна главно ноќе.

– daughterерка ми се разбуди од сон пред еден момент со крик. Се испостави дека тој го каснал овој инсект. Има жолто-кафеава боја и е долг помеѓу 1,5 и два сантиметри. Дали некој знае за што станува збор? Беше создаден значителен оток на местото на залак – напиша Марковиќ.

парк, Белград, тајна оса

Осите припаѓаат на семејството на паразитоидни оси Ichneumonidae и оддалеку наликуваат на огромни комарци. Тие даваат резултат во самоодбрана кога ќе дојдат во контакт со човечка кожа , но повеќето од нив не можат да навлезат во кожата.

Тие не се агресивни на начинот на кој се пчелите или стршките, туку напаѓаат само доколку се чувствуваат загрозено. Но, понекогаш се случува да стапат во контакт со луѓе, на пример, ако се движите во сон, а осите се во близина, можно е да има убод.

Интересно е што тие всушност немаат убод, но тоа е цевка за поставување јајца. Ниту убодот не е реален, предизвикува непосредна болка или пецкање, но тоа е сè, иако е можно алергиска реакција да се појави во многу ретки случаи.

И покрај фактот дека изгледаат застрашувачки, тие се многу корисни во земјоделството. Нивните ларви се хранат со инсекти штетни за земјоделските култури, па тајните очигледно ја контролираат репродукцијата на штетниците.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com