Момче од БиХ сам ги поправа дупките на патот бидејќи властите со години го игнорираат проблемот

На страницата на ФЕЈСБУК на граничниот премин Маљевац објавена е приказната за 15-годишното момче Енес од Јоховица, село во Босна и Херцеговина, кое сам го поправало патот, што властите не го направиле.

Станува збор за патот кај граничниот премин Боговоља – Хаџин Поток, а населението од овој крај со години апелира до комуналните власти на градот Чазин, кои се надлежни за одржување на тој локален пат, да ги санираат четирите -километарска делница од граничниот премин до село Штурлиќ, првото населено место во БиХ. Но, надлежните не одговараат на нивното барање.

Затоа Енес решил да ги земе работите во свои раце. Ги наполнил дупките на макадамскиот пат со црн песок што впива вода и со свои пари ангажирал машина за вибрации за да го консолидира песокот и да го поправи патот, така што, како што вели, сега изгледа речиси како асфалт.

Народот ми е благодарен што го одржувам патот затоа што возат поскапи коли, па сега помалку ќе се уништуваат на дупките“, вели Енес, кој има порака и за возачите, пренесува ГП Маљевац.

„Забележав некои луѓе кои доаѓаат од ЕУ како фрлаат ѓубре на страната на патот и тоа не е во ред. Да се ​​грижиме за природата, бидејќи тоа е нашиот живот. Исто така, би сакал поединците да возат побавно за да не ме удрат страната на патот.На сите им посакувам безбедно патување и од поздрав од Енес до сите.“

spot_img

Најважното