Над 6.000 децата заразени со коронавирус за само 10 дена во Грција

Лекарите во Грција предупредуваат на висока стапка на инфекција со коронавирус кај студентите. Според податоците, за само десет дена од почетокот на учебната година, повеќе од 6.000 ученици се заразени.

Секој четврти случај на регистриран позитивен примерок е на дете на возраст од 4 до 17 години, нагласуваат лекарите.

Во Грција, родителите ги тужат наставниците за тестови и маски
И покрај активната кампања за вакцинација на деца над 12 години, родителите досега признаа дека се плашат да дозволат имунизација.

Многу родители не сакаат нивните деца да се тестираат двапати неделно и постојано да носат маски на училиште. Ги тужат наставниците и Министерството за здравство.

Во Грција, цело училиште веќе не е во карантин, само часови со докажани позитивни примероци на деца.

Како одговор на постојаните критики од опозицијата, Министерството за транспорт пушта уште 400 автобуси во јавниот превоз во Солун за да го ограничи метежот.