НЕ Е МОЈА РАБОТА! – Оваа мудра приказна на човек од Кина секој треба да ја прочита!

Еднаш имаше еден селанец. Никогаш никому не помагал и не учествувал во работите на селото. Ако му кажат дека некој е тажен или во неволја, дека на некој итно му е потребна помош, тој одговарал: „Не е моја работа“.

Овој селанец некогаш одгледувал ориз. Собрал огромна вреќа со ориз, едвај ја натоварил на грбот и отишол на пазар – да го продаде целиот ориз попладне. Додека беше на пат и неговиот постар комшија отишол во истата чаршија – да си ги продава плодовите. По пат разговарале меѓу себе. Старецот го прашал селанецот:

Слушнав дека не му помогна на соседот кога му изгоре куќата. Дали е ова точно?

„Да, тоа е неговата куќа. Не е моја работа, не си го пикам носот во што и кому гори. Секој си ја чува куќата“.

Па, ако видите човек во неволја? Ако сега никој освен тебе не може да му помогне, и воопшто не ти е тешко да помогнеш, не го жртвуваш последниот – дали тогаш би помогнал?

„Зошто секој би бил вклучен во туѓ живот. Ти велам, не е моја работа. Немам никаква корист од тоа. Запомнете, човеку, никогаш не треба да се мешате во туѓите работи“.

„Па, како што велиш, тоа е твоја работа“, одговори старецот.

Заминаа на долго патување и најпосле стигнаа до градската чаршија. Одеднаш, селанецот почна да гледа наоколу, започна да трча наоколу, истрча и неколку метри назад. А старецот полека редеше зеленчук и не го гледаше, односно се подготвуваше да продава.

Селанецот истрча до старецот, почна да мавта со рацете и да вика:

„Зошто не ми кажа дека вреќата со ориз ми е скината? Го истурив целиот ориз по пат. Немам што да продадам освен мојата искината торба. Како можеше да молчиш?

  • „Сами кажа, тоа не е моја работа. Затоа не се мешав во вашата работа“, одговори старецот.

Вистина е дека не треба да даваме совет ако некој не го бара тоа од нас или не сака да го слушне. Човек не треба да се меша во туѓи животи и работи, но често се чини дека модерниот свет тоа го сфатил премногу „буквално“. Емпатијата е исклучително важна, не прави луѓе, полни со чувства. Не поврзува еден со друг и ја шири таа вибрација на љубовта без која нашиот живот би бил празен.

Тоа укажува дека не можеме и не треба да бидеме еден без друг. Затоа е важно да се погледне наоколу и да се види – дали на некој од нашата околина му треба помош, дали на некој очајно му треба разговор, прегратка… Кога си помагаме, создаваме круг на добри дела кој се проширува и расте и го прави овој свет подобро место за секој од нас. Да се ​​потсетиме дека секој пат кога ќе кажеме или велиме „Не ми е гајле…“

Поврзани вести

Најважното