AlbanianBulgarianEnglishGreekMacedonianSerbianTurkish

Оклопни возила на Војската на Србија во близина на Јариње

Припадниците на војската на Србија се на патот што води кон Јариње.

Во моментов, има четири оклопни возила кои се на помалку од два километри од административната линија.

Станува збор за два „лазари“ и два „милоси“.

Како што пренесува РТС, не е соопштено од која единица се припадниците на Армијата кои се до нив. Српската армија поседува база во близина на Јариње.

Министерот за одбрана на Србија рече дека единиците на српската армија се во висока борбена готовност во гарнизоните на Рашка и Нови Пазар, бидејќи на тој начин државата сака да испрати јасна порака дека погромот на српскиот народ нема да се случи пак.

“Нашата армија не провоцира, но е подготвена да ги заштити луѓето ако се случи нешто што ги загрозува нивните животи. За мене е важно да видам дека овие луѓе се расположени и подготвени. Опремата и опремата што ја набавивме е во право раце на професионалци “, рече тој.Министер.

„Ако НАТО не реагира, Србија ќе реагира“

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, истакна дека испратил недвосмислена порака до НАТО дека Србија, доколку алијансата не реагира доколку има погром против Србите на Косово и Метохија, ќе реагира.