Omegle е затворен по 14 години

Платформата беше наменета за луѓе постари од 18 години.

Леиф К-Брукс ја започнал службата кога имал 18 години. Тој сега го најави неговото затворање и зборува за неговите скромни почетоци, како и за тоа како органски порасна бидејќи „запознавањето нови луѓе е човечка потреба од соништата“. Иако не навлегува во конкретните причини за исклучување на сервисот, тој призна дека „некои луѓе ја злоупотребувале платформата. Некои од нив сакаа да извршат грозоморни злосторства“.

Критичарите изразија загриженост за безбедноста на услугата со текот на годините. Некои дури ја нарекоа „педофилски магнет“. Во 2021 година, една Американка ја тужеше платформата за усогласување со лице кое ја принудуваше да испраќа експлицитни слики три години. Нејзиниот правен тим изјавил дека начинот на кој функционира платформата овозможува таа да стане „ловиште за предатори“.

Нападите и злонамерните корисници предизвикаа исклучување на услугата
Минатата година, двајца мажи во САД беа осудени на федерален затвор за искористување на децата што ги запознале преку апликација. Имено, тие ги принудувале децата да вршат сексуални дејствија и да им испраќаат експлицитни фотографии и видеа. Истрагата на БиБиСи , исто така, откри зголемување на случаите на изложеност на корисниците на Omegle . Меѓу корисниците имало и малолетници, иако платформата технички е наменета за лица постари од 18 години, на неа немало проверка на возраста.

Во својата проштална белешка, К-Брукс изјави дека работел со агенциите за спроведување на законот, како и со „Националниот центар за исчезнати и експлоатирани деца. Тој сакаше да помогне криминалците да се стават во затвор каде што им е местото“. К-Брукс изјави дека неговата платформа проактивно собира докази против овие луѓе и им дава до знаење на властите да ги стават во затвор. Сепак, борбата против криминалот е „битка без крај“. „Светот стана понесреќен“ во последниве години, рече К-Брукс. Исто така, тој додаде дека има „постојани напади врз комуникациските услуги. Сето ова се заснова на однесувањето на злонамерните корисници“.

На крајот, К-Брукс откри дека „постојниот стрес и трошоците за водење Omegle и борбата против злоупотребата“ повеќе не се одржливи, и финансиски и психолошки. „Искрено, не сакам да доживеам срцев удар во моите 30-ти “, додаде К-Брукс.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното