Што ќе се случи со ратите на кредитот по одлуката на ЕЦБ: Се додека е на сила лимитот на НБС, ќе го плаќате истото, но кога ќе истече…

Со најновата одлука на ЕЦБ за олабавување на монетарната политика за прв пат од јули 2022 година и намалување на референтните каматни стапки (за 0,25 отсто), сите должници во девизни кредити во евра можат малку да здивнат. Откако референтните каматни стапки низ светот останаа високи со месеци, сега барем во Европа, парите т.е. ќе поевтинат кредитите и ратите на кредитите.

Следната недела, поточно на 12 јуни, ова намалување ќе стапи на сила и на референтните каматни стапки на меѓубанкарскиот пазар, вклучително и на ЕУРИБОР (Евро меѓубанкарска понудена стапка), која по правило е поврзана со евро-индексираните кредити во Србија. Во моментов, Euribor се движи помеѓу 3,68 и 3,75 (во зависност од тоа дали е едномесечен, тримесечен или шестмесечен).

– ЕЦБ постапи во согласност со претходните најави. Намалувањето на каматните стапки е минимално и претставува сигнал до пазарот дека затегнатата монетарна политика полека се менува. Најважно е што дојде до пресврт на трендот, вели за „Блиц Бизнис“ Зоран Грубишиќ, професор на белградската банкарска академија. Тој додава дека ова намалување годинава би можело да изнесува околу 0,75 отсто.

Кога станува збор за кредитите со евроиндекс, професорот посочува дека ратите ќе паднат бидејќи во тој случај се следи движењето на еуриборот.

Сепак, кај корисниците на станбени кредити во Србија, со оглед на одлуката за замрзнување на каматата на станбените кредити на 4,08 отсто. Бидејќи ЕУРИБОР секогаш се додава на одредена сума на камата (т.н. маржа) на банката, која е во просек околу 3 проценти, кога ќе го собереме износот на ЕУРИБОР и по падот на 12 јуни, доаѓаме до груба пресметка на каматна стапка помеѓу 6,4 и 6,5 со што е 2,5 отсто повеќе од ограничената 4,08.

– За корисниците кои имаат станбен кредит во евра, еден вид заштита од флуктуации на стапките е ограничување на НБС, забележува Грубишиќ.

Значи, практично или да истече одлуката на НБС (а тоа е на крајот на оваа година) или еуриборот да падне за околу 3 проценти (што е малку веројатно бидејќи за годинава се најавува вкупен пад од околу 0,7 проценти) каматите на станбените кредити. тоа нема да се промени во Србија.

А што ако и кога ќе се укине лимитот на NBS?

Во продолжение погледнете репрезентативен пример на заем од 100.000 евра:

Износ: 100.000 евра
Рок на отплата: 25 години (300 месеци)
Камата поради ограничувањата на НБС: 4,08 отсто
Учество: 20 проценти
Рата на кредитот: 425,81 евра

Сепак, како што е најавено, ограничувањето на каматните стапки на станбените кредити ќе заврши на крајот на оваа година, кога ќе се усогласат ЕУРИБОР и каматните стапки на кредитите на нашиот банкарски пазар. Практично, доколку проценките на професорот Грубишиќ и другите светски и европски експерти се покажат како точни и каматната стапка во тој момент падне на околу 0,75 отсто, просечната каматна стапка на банкарски заем ќе биде околу 6 отсто (шест- месечен Еурибор моментално е 3,75, па ако референтните каматни стапки се намалат за 0,75 отсто и на тоа се додаде маржата на банката од 3 отсто).

Тоа значи дека, доколку НБС не го продолжи лимитот или ЕЦБ не изненади со поголеми од прогнозираните кратења, техничките рати за станбените кредити ќе скокнат и тоа многу. Во случајот со горенаведениот пример за заем од околу 90 евра:

Износ: 100.000 евра
Рок на отплата: 25 години (300 месеци)
Камата без ограничување на НБС: 6,00 проценти
Учество: 20 проценти
Рата на кредитот: околу 515 евра

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
  • Ознаки
  • 1
spot_img

Најважното