Социјалдемократите победија на изборите во Германија

Се очекува Социјалдемократската партија да победи на парламентарните избори во Германија за 26 проценти.  

Во резултатите од прогнозата, конзервативниот блок ХДЗ / ХСС е на второ место со 24 проценти.  

Третата политичка сила е Зелените со 14,5 проценти од гласовите, потоа Либералите со 12 проценти.  

Формулата на идната влада во Берлин ќе се решава помеѓу овие четири партии. Можно е Армин Лашет, и покрај поразот на изборите, да може да формира кабинет и да ја наследи Ангела Меркел како канцелар на Германија. 

Претходната прва опозициска сила, екстремно десничарската „Алтернатива за Германија“ од 10%, која ја губи поддршката во споредба со гласањето пред 4 години, исто така влегува во парламентот.  

Рано е да се каже дали најмалата пратеничка група повторно ќе биде во Левица. Таа добива 5 проценти во предвидените резултати, а тоа е ограничувањето за влез во парламентот.