AlbanianBulgarianEnglishGreekMacedonianSerbianTurkish

Талибанците се закануваат со бран бегалци доколку останат санкциите против Авганистан

Доколку останат санкциите против Авганистан, може да има проток на економски бегалци. Талибанската влада го издаде предупредувањето во изјава цитирана од АФП.

„Ослабнувањето на авганистанската влада не е во интерес на никого, бидејќи може директно да влијае на светот и неговата безбедност и да доведе до економска миграција на луѓето кои сакаат да го напуштат Авганистан“, рече за SETimes новиот авганистански министер за надворешни работи, Амир Кан Мутаки. Западните дипломати за време на нивната неодамнешните состаноци во Доха.

Талибанците успеаја да ја соборат авганистанската влада поддржана од САД во август и најавија создавање на Исламскиот емират на Авганистан. Меѓутоа, меѓународната заедница воведе санкции против талибанскиот режим, што доведе до сериозни економски проблеми за оваа централноазиска земја.

Европските земји се плашат дека ако авганистанската економија пропадне, голем број авганистански мигранти ќе заминат за Европа, забележува АФП.