Точка Немо: Најосаменото место на Земјата

5.000 километри од брегот на Нов Зеланд и 3.000 километри северно од Антарктикот, Точката Немо е толку далеку од копното што најблиски луѓе често се астронаутите на Меѓународната вселенска станица, која орбитира 227 наутички милји над Земјата.

Токму оваа оддалеченост објаснува зошто ISS, еднаш пензионирана во 2030 година, ќе ги заврши своите денови овде, паѓајќи на Земјата за да им се придружи на другите деактивирани вселенски станици, сателити и вселенски отпад. Тоа се вселенски гробишта во светот.

Од 1970-тите, вселенските нации го фрлаат своето ѓубре во областа околу Поинт Немо, именувана по капетанот Немо од романот на Жил Верн Дваесет илјади лиги под водата .

Исто така познат како Океански пол на непристапност или Јужен Пацифик без населена зона, точните координати на најоддалечената точка на светот ги пресметал канадско-рускиот инженер Хрвое Лукатала во 1992 година.

Според студијата од 2019 година, повеќе од 263 парчиња вселенски отпад потонале во областа од 1971 година, вклучувајќи ја руската вселенска станица Мир и првата вселенска станица на НАСА, Скајлаб. Тие не се недопрени споменици на историјата на вселенските патувања, туку веројатно се фрагментирани отпадоци расфрлани на голема површина.

„Тоа е најголемата океанска област без никакви острови. Едноставно е најбезбедната област за да се вклопи во зоната на долги отпадоци по повторното влегување во атмосферата“, рече Холгер Краг, раководител на Европската вселенска програма за безбедност .

Поинт Немо е надвор од јурисдикцијата на која било земја и е лишен од каков било човечки живот – иако не е ослободена од траги од човечко влијание. Покрај вселенскиот отпад на морското дно, микропластични честички беа пронајдени во водите кога јахтите на Volvo Ocean Race поминаа низ регионот во 2018 година.

Вселенскиот ѓубре како стари сателити влегува во атмосферата на Земјата секој ден, иако повеќето од нив остануваат незабележани бидејќи согоруваат многу пред да удри во земјата.

Само поголемите парчиња вселенски отпад – како што се делови од вселенски летала и ракети – претставуваат многу мал ризик за луѓето и инфраструктурата на земјата. Вселенските агенции и операторите мора да планираат добро однапред за да се осигураат дека ќе падне на Земјата во оваа оддалечена површина на океанот.

Во случајот со Меѓународната вселенска станица, НАСА рече дека ISS ќе започне со маневри како подготовка за деорбиција веќе во 2026 година, намалувајќи ја висината на вселенската лабораторија, а се очекува таа да падне назад на Земјата во 2031 година. Точното време на маневрите зависи од активноста на сончевиот циклус и неговото влијание врз атмосферата на Земјата.

„Повисоката сончева активност има тенденција да ја прошири атмосферата на Земјата и да го зголеми отпорот на брзината на ISS, што резултира со поголемо отпор и природна загуба на надморска височина“, рече НАСА во неодамна објавен документ во кој се наведени плановите за деактивирање на ISS .

„Вселенските агенции и комерцијалните оператори, исто така, мора да ги известат властите за воздушниот сообраќај и навигацијата – обично во Чиле, Нов Зеланд и Тахити – за локацијата, времето и големината на зоните на паѓање на отпадот. Околу два лета дневно минуваат низ воздушниот простор“, рече Крег . . Овие власти подготвуваат стандардизирана порака која се испраќа до воздушниот и поморскиот сообраќај.

Поголем проблем од вселенските летала што завршуваат на точката Немо се парчињата вселенски летала кои го прават таканареченото „неконтролирано повторно влегување“ во атмосферата на Земјата.

Во јуни 2021 година, НАСА ја критикуваше Кина дека не ги „одржува одговорните стандарди“ откако остатоците од нејзината неконтролирана ракета Long March 5B паднаа во Индискиот Океан.

„Астронаутите мора да ги минимизираат ризиците за луѓето и имотот на Земјата од повторното влегување на вселенските објекти и да ја зголемат транспарентноста во врска со овие операции “, рече тогаш администраторот на НАСА, Бил Нелсон.

Во просек, 100-200 тони вселенски ѓубре влегуваат неконтролирано во атмосферата на Земјата секоја година, но повеќето вселенски експерти веруваат дека повторното влегување во атмосферата е најпосакуваниот исход за вселенскиот отпад.

Повеќето од нив остануваат над нас, каде што можат да се судрат со функционални сателити, да создадат повеќе отпад и да го загрозат човечкиот живот на вселенските летала со екипаж.

Според извештајот на НАСА објавен минатата година, има најмалку 26.000 парчиња вселенско ѓубре со големина на тениско топче или поголемо орбитирајќи околу Земјата што може да уништи сателит при удар; над 500.000 парчиња отпад со големина на мермер доволно големи за да предизвикаат оштетување на вселенски летала или сателити; и над 100 милиони парчиња отпад со големина на зрно сол што може да го пробие вселенскиот костум.

Слетувањето на вселенскиот отпад во длабочините на океаните во Поинт Немо е најмалку лоша опција, вели Вито Де Лусија, професор по право. Некои истражувања сугерираат дека поради океанските струи во овој регион – познат како Јужен Пацифик Гјре – не е особено биолошки разновиден. Океанографот Отун Пурсер, докторант на Институтот Алфред Вегенер во Бремерхавен, Германија, рече дека бил блиску до областа и дека на морското дно најверојатно ќе живеат морски краставици, октоподи и „чудни риби“.

„Генерално, храната е дефицитарна затоа што е во средината на Пацификот, област со ниска продуктивност и малку надојдени води богати со хранливи материи, па иако ќе има животни на морското дно, веројатно нема да има висока биомаса таму. “, рече тој.

Крег од Европската вселенска агенција рече дека вселенските објекти кои слетуваат во океанот обично се направени од нерѓосувачки челик, титаниум или алуминиум и не се токсични.

„Тоа не е повеќе од неколку десетици метрички тони годишно. Повторно, дојдовните фрагменти не лебдат, тие тонат и затоа не претставуваат опасност за транспортниот сообраќај. Во споредба со многуте изгубени контејнери и потонати бродови, количината на вселенски хардвер е занемарлив“.

Тој истакна дека некои ракетни горива се токсични, но дека согоруваат за време на атмосферското повторно влегување.

Крег рече дека АВРМ работи на, како што ја нарекува, технологијата „дизајн на дезинтеграција“, која ќе ги замени алуминиумот, титаниумот и челикот со материјали кои ќе се стопат при повторното влегување во атмосферата.

Во овој момент, вселенската гробница е стара повеќе од половина век. Необичниот факт е дека најблиската цивилизација до точката Немо, тоа се астронаутите кои летаат над неа секој ден.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното