Ураганот „Ида“ ја погоди Куба, евакуирајќи го Њу Орлеанс

Ураганот Ида го погоди американскиот брег во саботата, се очекува да собере сила во наредните часови и предизвика евакуација на населбите подложени на поплави во Њу Орлеанс и нафтени платформи во Мексиканскиот Залив, пренесува Ројтерс.

Поплавите предизвикани од Ида – висока вода управувана од урагански ветрови – може да достигнат висина од 3 до 4,5 метри околу устието на реката Мисисипи и малку помалку во внатрешноста.

Локалните власти во Њу Орлеанс им наредија на жителите да ги евакуираат областите надвор од градскиот систем на насипи и издадоа извештаи за доброволна евакуација за остатокот од нејзиното население.