Урсула фон дер Лејен: Да ги поддржиме младите луѓе во Европа

2022 година мора да биде посветена на младите во Европа, кои жртвуваа толку многу во екот на пандемијата на коронавирус, рече претседателката на Европската комисија (ЕК) Урсула фон дер Лејен за време на говорот за состојбата на ЕУ пред европратениците.

Главните моменти на нејзиниот говор беа борбата против пандемијата на коронавирус, климатските промени, меѓународните закани и Унијата за одбрана на заедницата.

Таа рече дека се подготвува програма слична на Еразмус, наречена АЛМА, која ќе им овозможи на младите луѓе од Европа да стекнат професионално искуство во други земји во заедницата. Се бараат нови ресурси и за програмата „Следна генерација“, која финансира разни проекти за обнова на економијата на ЕУ по пандемијата на коронавирус. Главниот акцент е ставен на зелената економија, образованието и другите сектори.

„Младите луѓе во Европа исполнија зборови со емпатија со содржина“, рече Фон дер Лајен, посочувајќи дека младата генерација е подготвена за смела акција и е надеж за иднината на заедницата.

Во услови на тешки кризи – здравствени, економски, успеавме како „Обединета Европа“, им рече претседателот на Европската комисија пред пратениците и додаде дека претстојат уште тестови, особено затоа што земјите не се опоравуваат со иста брзина.

Таа, исто така, истакна дека ЕК внимателно ќе ја следи усогласеноста со европските вредности, како што е владеењето на правото. Еднаквоста пред законот е право што мора да го почитуваат сите земји и дека овој принцип мора да се почитува низ цела Европа, додаде Фон дер Лајен. ЕУ наскоро ќе започне сериозна работа за заштита на европските буџетски средства. „Корупцијата ги поткопува темелите на демократијата“, рече таа.

Во однос на борбата против коронавирусот, ЕУ ќе се фокусира на забрзување на вакцинацијата на трети земји. Податоците покажуваат дека помалку од 1% од вакцините се во земји со ниски приходи. Исто така, постојат „загрижувачки разлики“ во однос на вакцинирањето на населението во земјите од ЕУ.

Фон дер Лајен посочи дека се дадени повеќе од 700 милиони дози вакцини во земјите на ЕУ, а повеќе од 70% од возрасната популација на заедницата е веќе вакцинирана. Но, речиси половина од вакцините на ЕУ се извезени во 130 земји низ целиот свет.

„Пандемијата е маратон, а не спринт“, рече таа, додавајќи дека резултатите се должат на емпатија и работа „како Европејци“. ЕК, исто така, ќе работи на подобра подготовка за одговор на пандемија.

Во однос на економијата, заедницата научи лекции и закрепнувањето на бруто домашниот производ нема да трае една деценија, како што беше случај со претходните економски превирања. ЕК ќе го анализира економското управување и претстојат голем број реформи, насочени, на пример, на пазарот на трудот во Шпанија, даночниот систем во Австрија, дигиталните вештини, 5G и дигиталните технологии воопшто.

Друг приоритет ќе биде борбата против даночно затајување и финансиска измама . Профитот што го генерира бизнисот се должи на социјалната инфраструктура, од образованието и компаниите треба да платат правични даноци за тоа.

ЕУ ќе го ограничи увозот на стоки од земји кои користат принудна работа, бидејќи „човековите права не се стока“, рече Фон дер Лајен во говорот.

Научните податоци се веќе јасни – климатските промени се должат на човечката активност, рече Урсула фон дер Лејен. Таа беше категорична дека сега е време да се дејствува и наведе како пример некои од мерките што ги преземаат европските земји. Во последните месеци, на пример, во Германија се регистрирани многу голем број електрични автомобили. ЕУ ќе формира Фонд за социјална клима за да помогне во борбата против енергетската сиромаштија. 34 милиони Европејци во состојба на енергетска сиромаштија, се сеќава Урсула фон дер Лејен.

Таа посочи дека секој континент има своја одговорност во борбата против климатските промени, но водечките економии мора да ги поддржат сиромашните земји и ЕУ ќе додели 4 милијарди евра годишно во овој поглед. Фон дер Лајен ги повика другите партнери да го следат примерот. ЕУ и САД можат да испратат многу силен сигнал до светската заедница во борбата против климатските проблеми и светот ќе „одмори“ доколку постои јасна стратегија за намалување на емисиите од Кина, додаде фон дер Лајен.

„Ние сме со народот на Авганистан“, рече претседателот на ЕК. Таа посочи дека во однос на меѓународните кризи, заедницата работи со други меѓународни организации, но исто така „може и треба да направи повеќе сама“.

Фон дер Лајен објасни дека работат на создавање на Унија за одбрана на ЕУ за да се намали зависноста на заедницата во оваа област. Мора да се работи на подобрување на сајбер безбедноста, да се произведе оружје во земјите на ЕУ, за да може заедницата да има независна одбранбена политика. „Европа треба да оди чекор понатаму“, рече тој.

 Во својот говор, претседателот на ЕК наведе повеќе мерки за заштита на слободата на медиумите . Се подготвува законодавство на ниво на ЕУ за да се гарантира слободата на медиумите. „Медиумите не се економски субјекти, тие мора да работат во услови на независност“, категорична беше таа.