AlbanianBulgarianEnglishGreekMacedonianSerbianTurkish

Вакцината Pfizer произведува силни антитела, но не долго

Половина година по целосната имунизација со вакцината Фајзер, многу вакцинирани луѓе веќе немаат антитела кои можат веднаш да се спротивстават на вирусот. Ова го покажуваат податоците од студијата на научниците од Универзитетот Стенфорд и Универзитетот Емери, Џорџија.

Истражувачите анализирале примероци од крв од 46 здрави доброволци, претежно млади или средовечни луѓе. Тие беа земени по втората доза на Pfizer и шест месеци подоцна.

Секој втор човек немал антитела што може да ги блокираат варијантите Делта, Бета и Му.

„Нашата студија покажува дека вакцинацијата со Pfizer резултира со високо ниво на неутрализирачки антитела, но тие се намалуваат речиси 10 пати седум месеци по првата доза“, велат истражувачите Бали Пулендран од Универзитетот Стенфорд и Мехул Сутар од Универзитетот Емери. Цитирано од „Монитор“ На

Според експертите, администрацијата на засилувачка доза помеѓу шест и седум месеци по првичната имунизација најверојатно ќе ја зајакне заштитата од Ковид-19.