Важно предупредување до граѓаните за „Black friday“: Добро внимавајте на овие 5 работи

Денес е „црн петок“ и веќе пристигнуваат примамливи понуди од трговците, затоа внимавајте при купувањето и продавањето преку Интернет.

Здруженијата на потрошувачи повикуваат на дополнителна претпазливост при купувањето преку Интернет пред популарно наречениот „црн петок“ и зголемениот број обиди за злоупотреба на личните податоци и податоците од картичките.

За безбедно користење на картичките и сите нивни придобивки, потребно е да се едуцираме и информираме за најчестите видови на измами преку кои криминалците се обидуваат да соберат и злоупотребат податоци.

Како да направите безбедно купување онлајн?

  1. Не потпаѓајте на нереални понуди

Бидете внимателни со понудите како „BLACK FRIDAY HOT SALE“, „80% OFF“, „Discount Sale“, дури и ако се реномирани брендови, бидејќи може да се лажни. Секогаш проверувајте ја веб-продавницата каде што купувате со внесување на вистинската веб-адреса во пребарувачот.

  1. Немојте да се вплеткате

Не ги внесувајте вашите лични податоци или податоци за картички во понуди, наградни игри, пораки за услуги за испорака итн., бидејќи тие може да бидат форма на измама. Ваквите пораки често водат до лажни страници кои може да изгледаат убедливо, а исто така ги користат имињата на добро познатите страници каде што вообичаено купувате.

  1. Вратете ги корисничките податоци

Не одговарајте на е-пошта од лажни продажни места, јавни претпријатија, државни и финансиски институции или сервиси за испорака каде што бараат информации за т.н. обновувања на вашата сметка. Секогаш обновувајте ги вашите кориснички сметки на страниците каде што инаку сте најавени или на вистинската веб-адреса на продажното место.

  1. Не испраќајте ги вашите информации

Не испраќајте информации за вашата картичка или нејзината слика преку социјални мрежи, СМС пораки или е-пошта.

  1. Редовно проверувајте ги трошоците

Редовно проверувајте ги трошоците и користете други опции за управување со трошоците преку услугите и апликациите на издавачот на вашата картичка и доколку забележите какви било сомнителни или непознати трошоци, пријавете ги веднаш.

Поврзани вести

Поворката со останките тргна кон вечните почивалишта на загинатите

 По речиси едночасовното преземање од двата бугарски воено-транспортни авиона, почна транспортот на посмртните останки на загинатите во автобуската несреќа до нивните вечни почивалишта. Поворката тргна од Скопскиот аеродром каде...

Зошто облеката не треба да се суши на радијатор?

Секој од разни причини понекогаш се наоѓал во ситуација да има потреба да има повеќе алишта отколку што собира машината за сушење, па се користеле радијатори во зимските месеци.

ФОТО: Вјоса Османи и Линдита Никола меѓу присутните на скопскиот аеродром

На церемонијата за преземање на останките на жртвите од несреќата во Бугарија, на Меѓународниот аеродром во Скопје присуствуваат и високи функционери од Косово и Албанија. Се работи за претседателката...

ВИДЕО: Граѓаните им оддаваат почит на жртвите од автобуската несреќа во Бугарија

На плоштадот „Скендербег“ во Скопје се собраа голем број граѓани. Тие им оддаваат почит на 45-те жртви во трагичната несреќа во Бугарија.

Најважното

Поворката со останките тргна кон вечните почивалишта на загинатите

 По речиси едночасовното преземање од двата бугарски воено-транспортни авиона, почна транспортот на посмртните останки на загинатите...

ВО ЖИВО: Во тек е преземањето на останките на жртвите од несреќата во Бугарија

Со едноминутно молчење, почна преземањето на посмртните останки  на жртвите од автобуската несреќа кои претпладнево со два бугарски авиона беа транспортирани на...

Почна церемонијата по повод пристигнувањето на останките на жртвите во автобуската несреќа

Почна церемонијата на Скопскиот аеродром по повод пристигнувањето на останките на жртвите во автобуската несреќа. Двата авиона од Софија...

ВО ЖИВО: Пристигнуваат телата на жртвите од автобуската несреќа во Бугарија

Денеска во Македонија пристигнуваат посмртните останки на починатите од автобуската несреќа во Бугарија. Тие пристигнуваат на Меѓународниот аеродром Скопје,...

ВИДЕО: „Изгубив 5 членови од семејството – ќе ја бараме правдата“

Дамир Османов од Сингелиќ , кој во страшната несреќа на автопатот „Струма“ изгуби 5 лица од семејството, денеска на аеродромот во Скопје...