ВИДЕО: Румен Радев кажа што треба да направи Македонија за да ја тргнат блокадата

Претседателот на Бугарија, Румен Радев изјави дека ќе го свика Советодавниот совет за национална безбедност за да разговара за односот на Бугарија кон Република Северна Македонија и да бара консензус со сите политички партии во бугарскиот парламент.

Радев додаде дека за ова прашање е разговарано и со новиот премиер Кирил Петков.

Претседателот на Бугарија е во Брисел на состанок на Европскиот совет.

„Бугарија ќе ја отвори вратата на РСМ само со гаранции и заштита на нашиот национален интерес. Доколку успееме да дојдеме до таква одлука, тоа ќе биде историски чин, но да не заборавиме дека овој процес – и навреме и како резултат на тоа е целосно во рацете на земјата кандидат, додаде Радев.

Поврзани вести

Најважното