ВЛАСТА ЈА ПРОДАВА „СЛАВИЈА“ ЗА 200.000 ЕВРА, А ВРЕДИ 20 МИЛИОНИ ЕВРА? Опозициската ВМРО-ДПМНЕ обелодени голема афера

Власта сака да ја продаде АД Славија за 200.000 евра иако имотот на акционерското друштво во сопственост на државата изнесува дури 20 милиони евра, открива опозициската ВМРО-ДПМНЕ.

Како што велат оттаму, Агенцијата за одземен имот закажала аукција на два дена пред Нова година за продажба на акциите на АД Славија.

– Почетната цена е 218.535 евра, или 50 евра по акција. Кога во 2012 година се правеше обид да се продаде друштвото, власта тогаш акциите ги проценила на вредност од 1.715 евра. АД Славија има огромен имот. Само управната зграда вреди 9 милиони евра, а останатиот имот се наоѓа низ цела Македонија. Побарувањата за плати и придонеси, како и за други долгови е три до пет милиони евра – обвинува партијата на Христијан Мицкоски.

Од ВМРО-ДПМНЕ се плашат дека со малверзации на аукцијата која е закажана под сомнителни околности за мала сума на пари ќе се приватизира голем имот во сопственост на државата.

Поврзани вести

Ковачевски: Бугарите во Македонија може да побараат да бидат дел од Уставот на РСМ

Премиерот Димитар Ковачевски денеска на заедничката прес конференција во Софија со премиерот на Бугарија, Кирил Петков истакна дека „постојат држави како што е Република Северна Македонија каде што индивидуалните права се остаруваат...

Ковачевски: Успех е ако до 2023 се отвори нов граничен премин, а до 1-ви март имаме комерцијални летови Скопје-Софија

Димитар Ковачевски и Кирил Петков на заедничка прес конференција рекоа дека во Скопје и Софија се разговарало за политичките прашања меѓу двете земји, со акцент на темите кои ги опфаќаат ново-формираните работни...

Петков: Во следните 4 месецеи историската комисија ќе има барем три средби

Денеска на прес конференцијата меѓу премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков беше посочено дека се интензивира работата на Мешовитата комисија прашања меѓу Скопје и Софија. „Сакам да забележам дека...

Ковачевски – Петков: Ги поставивме основите за брз напредок на меѓусебните односи

Премиерот Димитар Ковачевски и премиерот Кирил Петков имаа тет-а-тет средба во рамките на официјалната посета на владината делегација на Северна Македонија на Република Бугарија. На средбата беше истакнато дека...

Најважното

Ковачевски: Бугарите во Македонија може да побараат да бидат дел од Уставот на РСМ

Премиерот Димитар Ковачевски денеска на заедничката прес конференција во Софија со премиерот на Бугарија, Кирил Петков...

Ковачевски: Успех е ако до 2023 се отвори нов граничен премин, а до 1-ви март имаме комерцијални летови Скопје-Софија

Димитар Ковачевски и Кирил Петков на заедничка прес конференција рекоа дека во Скопје и Софија се разговарало за политичките прашања меѓу двете...

Петков: Во следните 4 месецеи историската комисија ќе има барем три средби

Денеска на прес конференцијата меѓу премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков беше посочено дека се интензивира работата на Мешовитата комисија прашања меѓу...

Ковачевски – Петков: Ги поставивме основите за брз напредок на меѓусебните односи

Премиерот Димитар Ковачевски и премиерот Кирил Петков имаа тет-а-тет средба во рамките на официјалната посета на владината делегација на Северна Македонија на...

Работните групи на владите на Македонија и Бугарија ги поставија основите за работа и го утврдија роковите за исполнување на приоритетите

Во насока на продлабочување на билатералната соработка меѓу РСМ и Бугарија, во рамките на заедничката седница на двете влади во Софија, се...