Во Грција се плашат од двојна пандемија – КОВИД -19 и грип

Експертите во Грција стравуваат од двојна пандемија поради зголемувањето на бројот на луѓе заразени со СОВИД-19 и очекуваното ширење на сезонскиот грип, објавија грчките медиуми.

Според објавување во весникот „Та неа“, доколку тоа се случи, здравствениот систем во земјата ќе пропадне. Изданието потсетува дека минатата година, поради заклучувањето и носењето заштитни маски на отворено и во затворени простории, сезонскиот грип не најде медиум за ширење. Комплицираните случаи на грип што стигнаа до хоспитализација беа екстремно мали.

Сепак, епидемиолошките податоци сега покажуваат дека може да се случи експлозивен вирусен коктел, според Та Неа.

Пандемијата врши силен притисок врз болниците во северна Грција, објави онлајн изданието на весникот „Катимерини“.

Весникот „Прото тема“ забележува дека нивото на вакцинација во таа област останува ниско. Бројот на пациенти во одделенијата за СОВИД во окрузите Македонија и Тракија е значително зголемен. Изданието, исто така, наведува дека 29 проценти од заразените со СОВИД-19 се деца.

„Црвената зона“ веќе ги вклучува Солун, Лариса, Халкидики и Кукуш.

Попладнево започнуваат регистрациите за третата бустер доза вакцина преку специјална платформа во рамки на кампањата за вакцинација „Елефтерија“. Во оваа фаза, ќе бидат опфатени лица постари од 60 години и здравствени работници.

Официјалните бројки за 29 септември покажуваат дека бројот на новозаразени е 2187. Бројот на загинати е 44.

Според информациите објавени минатата недела, процентот на целосно вакцинирани граѓани во Грција е 57,7 проценти. Експертите предупредуваат дека најмалку уште еден милион луѓе ќе треба да се вакцинираат за да се постигне потребната покриеност за вакцинација.