15 РАБОТИ НИКОГАШ НЕ ГИ ПРАВИ ЗРЕЛАТА ЛИЧНОСТ: Дали сте меѓу нив?

Што мислиме кога велиме дека човекот е зрел? Дали ова значи дека станува збор за полнолетна личност, или можеби личност која е одговорна или личност која може да ги контролира своите емоции?

Зрелоста не е секогаш одраз на староста, иако најмногу е поврзана со животното искуство. Ја препознаваме по промената во нејзиното размислување и однесување. Тоа го менува нашиот став за животот и ни помага да ја насочиме нашата енергија таму каде што е најпотребно.

Можеме да се обидеме да бидеме позрели, но напредокот нема да се случи преку ноќ. Треба да бидеме трпеливи, смирени и фокусирани на она што е важно. Знакот на зрелост не е нужно нешто што го правиме конкретно, туку пред се е нашата воздржаност од непродуктивно размислување и однесување.

Доколку сакате да се однесувате позрело, веб-страницата на City Magazine истакнува 15 работи кои не треба да се прават.

-Не обрнувајте премногу внимание на туѓите мислења за вас.

 • Не бегај од твоите проблеми.
 • Кога нешто тргне наопаку, немојте веднаш да ги обвинувате другите, туку преиспитајте ги своите одлуки.
 • Не се менувајте само за да се прилагодите на доминантните општествени обрасци и норми.
 • Не го игнорирајте мислењето на луѓето кои ги познавате и кои се грижат за вас.
 • Не влегувајте во нездрави односи врз основа на експлоатација.
 • Не инсистирајте се секогаш да е по ваш начин.
 • Не трошете енергија на непотребни расправии.
 • Не плашете се од неуспех.
 • Не трошете го вашето време и времето на другите.
 • Не се преправајте дека сте жртва.
 • Не дозволувајте другите да ве омаловажуваат.
 • Не дозволувајте емоциите да ве забават во постигнувањето на целта.
 • Не плашете се од предизвици.
 • Не ги осудувајте другите луѓе само затоа што се различни од вас.

Поврзани вести

Ковачевски: Бугарите во Македонија може да побараат да бидат дел од Уставот на РСМ

Премиерот Димитар Ковачевски денеска на заедничката прес конференција во Софија со премиерот на Бугарија, Кирил Петков истакна дека „постојат држави како што е Република Северна Македонија каде што индивидуалните права се остаруваат...

Ковачевски: Успех е ако до 2023 се отвори нов граничен премин, а до 1-ви март имаме комерцијални летови Скопје-Софија

Димитар Ковачевски и Кирил Петков на заедничка прес конференција рекоа дека во Скопје и Софија се разговарало за политичките прашања меѓу двете земји, со акцент на темите кои ги опфаќаат ново-формираните работни...

Дали пуканките се едни од најздравите закуски?

Пуканките се една од најпопуларните закуски. Сепак, честа дилема е дали пуканките навистина се една од најздравите закуски? Пуканките се навистина одличен избор за грицкање доколку не сакате да...

Петков: Во следните 4 месецеи историската комисија ќе има барем три средби

Денеска на прес конференцијата меѓу премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков беше посочено дека се интензивира работата на Мешовитата комисија прашања меѓу Скопје и Софија. „Сакам да забележам дека...

Најважното

Ковачевски: Бугарите во Македонија може да побараат да бидат дел од Уставот на РСМ

Премиерот Димитар Ковачевски денеска на заедничката прес конференција во Софија со премиерот на Бугарија, Кирил Петков...

Ковачевски: Успех е ако до 2023 се отвори нов граничен премин, а до 1-ви март имаме комерцијални летови Скопје-Софија

Димитар Ковачевски и Кирил Петков на заедничка прес конференција рекоа дека во Скопје и Софија се разговарало за политичките прашања меѓу двете...

Петков: Во следните 4 месецеи историската комисија ќе има барем три средби

Денеска на прес конференцијата меѓу премиерите Димитар Ковачевски и Кирил Петков беше посочено дека се интензивира работата на Мешовитата комисија прашања меѓу...

Ковачевски – Петков: Ги поставивме основите за брз напредок на меѓусебните односи

Премиерот Димитар Ковачевски и премиерот Кирил Петков имаа тет-а-тет средба во рамките на официјалната посета на владината делегација на Северна Македонија на...

Работните групи на владите на Македонија и Бугарија ги поставија основите за работа и го утврдија роковите за исполнување на приоритетите

Во насока на продлабочување на билатералната соработка меѓу РСМ и Бугарија, во рамките на заедничката седница на двете влади во Софија, се...