AlbanianBulgarianEnglishGreekMacedonianSerbianTurkish

АНКЕТА: Им смета ли на мажите ако жената заработува повеќе?

Новото истражување покажа дека финансиската состојба во врските е посложена отколку што се мислеше.

Генерации наназад, во многу култури, од мажите се очекуваше да бидат глава на семејството, односно тој кој што носи пари во домот.

„Машкоста е тесно поврзана со исполнувањето на тие очекувања, но сега кога се соочени со промената во која жените заработуваат повеќе, мажите може да почувствуваат поголем стрес“, вели Џоана Сирда, која го истражувала овој феномен.

Студијата спроведена на Универзитетот Бат тврди дека кај мажите стресот е поголем доколку жената придонесува на домашниот буџет повеќе од 40 отсто.

Анализирани се животите на повеќе од шест илјади хетеросексуални парови, кои биле во брак повеќе од 15 години или живеат заедно, а податоците се добиени врз основа на истражување на собраните информации. Кога постои финансиска нерамнотежа во врската, заклучокот е дека тоа може да влијае на одлуките што луѓето ги донесуваат секојдневно.

Студијата на Универзитетот во Бат, исто така, откри дека е стресно за мажите кога тие се единствените што заработуваат финансиски.

Мажите се посреќни кога и двајцата партнери финансиски придонесуваат во буџетот за домаќинството, но кога тие се тие што го издржуваат семејството. Совршениот дел од придонесите е 60 проценти, односно околу 40 проценти што треба да ги даде жената.