Свет
13,251,981
Вкупно активни случаи
Updated on 21/06/2021 16:57 16:57
Македонија
273
Вкупно активни случаи
Updated on 21/06/2021 16:57 16:57
Македонија
5,477
Вкупно починати
Updated on 21/06/2021 16:57 16:57
Македонија
149,877
Вкупно оздравени
Updated on 21/06/2021 16:57 16:57

Бугарски потпретседател Јотова: Се појавуваат првите чекори во нормализацијата на односите меѓу Софија и Скопје

Бугарскиот потпретседател Илиана Јотова во интервју за Бугарското национално радио рече дека ова се првите чекори во спојувањето на односите меѓу Северна Македонија и Бугарија, бидејќи тие достигнаа прилично безнадежна точка на развој.

„Со напорите на Европската унија, мора да се најде решение за обете земји, со цел да се исполни Договорот за добрососедство од 2017 година и истовремено да не се избрише меморијата ниту на Бугарија, ниту на Северна Македонија“, рече Јотова за време на нејзината посета на бугарското национално радио, изразувајќи оптимизам дека Бугарија ќе може правилно и професионално да го пренесе својот став за ова прашање со Република Северна Македонија.

Според Јотова, ова е исклучително важно, бидејќи постојат различни можности во врска со процесот на преговори на Северна Македонија со ЕУ, според кој некои текстови ќе бидат напишани во првото поглавје или ќе се создаде дополнително поглавје по сите други. И процесот на преговори нема да биде затворен се додека не се расчистат односите меѓу Бугарија и Северна Македонија.

Таа изрази надеж дека бугарската влада, Министерството за надворешни работи и претседателот Радев ќе испратат добри пораки до европските партнери на Бугарија.

– Убедена сум дека историјата е нешто многу важно и убедена сум дека тоа ќе биде нагласено на секоја средба, вели Јотова.

Според Јотова, темата е многу важна за луѓето со бугарско потекло и ставови кон нив, како и за малцинските групи, а имало и случаи во Судот во Стразбур против Бугарија. Сето ова, според неа, треба да се стави на масата.

Таа истакна дека патот на Албанија и Северна Македонија е во Европската унија и дека Бугарија треба да биде лобист за Западен Балкан, нешто што Софија го бранеше пред две години.

Според неа, тоа не се случило затоа што владата на Борисов не се случило. Таа додаде дека говорот на омраза, за кој рече дека се гледал во македонските медиуми последните месеци, треба да исчезне.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com