Една страница од стрипот за Спајдермен продадена на аукција за рекордни 3,36 милиони долари

Страницата на оригиналниот уметнички цртеж од познатиот стрип од 1984 година за Спајдермен беше продадена во четвртокот за рекордни 3,36 милиони долари во САД.

На страницата е прикажано првото појавување на црниот симбиотски костум на Спајдермен, што подоцна ќе доведе до создавање на антихеројот Venom во делото на Мајк Зејк од „Marvel Super Heroes Secret Wars“ број 8.

“Оваа страница беше одлично откритие! Ова е местото каде Питер Паркер всушност го доби својот нов црн костим. Но… тоа е костим со тајна! Затоа што многу брзо излегува дека тој е жив и има своја агенда. Тоа е изворот на Ликот на Venom!” наведува „Heritage Auctions“ во својот опис.

Понудата за извлекување започна од 330.000 долари и набрзо достигна астрономски 3.360.000 долари. Претходниот рекорд за страница од внатрешноста на американските стрипови беше 657.250 долари за рамка која ја прикажува првата слика на Вулверин во изданието на „Неверојатниот Хулк“ од 1974 година.

Копија од стрипот од 1938. бр. 1, првото појавување на Супермен, продадено за 3,18 милиони долари на првиот ден од четиридневната аукција во Далас, Тексас, објави аукциската куќа на Твитер.

Поврзани вести

Најважното