Едно тесто на сто начини: Еве зошто јогуртот е луд, а тестото е толку популарно

Мафини, колачи, кифлички полнети со разни филови, солени печива посипани со сирење или стапчиња за јадење – сето тоа може да се направи од ова тесто.

Тој е разновиден, поради што е популарен. Одличен избор е кога правите пецива за дружење или прослава, а не ви е баш згодно да замесите неколку различни тестови.

Лудо тесто од јогурт оди во сите комбинации, а можете да го оставите и преку ноќ во фрижидер доколку сакате однапред да се подготвите за да не направите се во последен момент.

Состојки:

1 коцка свеж квасец

1 лажица шеќер

250 мл млеко

1 кг брашно

1 кесичка прашок за пециво

1 лажичка сол

2 јајца

400 гр јогурт

50 мл сончогледово или растително масло

Подготовка

Изматете го квасецот со пена

Во сад издробете го квасецот, додадете шеќер и истурете топло млеко. Оставете да се пена, ќе ви требаат околу 10 минути.

Замесете тесто

Измешајте мазно брашно со прашокот за пециво, додадете сол, јогурт, масло, јајца и квасец.

Замесете мазно тесто.

Нека нарасне

Оставете покриено со чиста кујнска крпа на топло место да нарасне околу 45 минути.

Дизајнирајте ги колачите што ги сакате и испечете

Расукајте ги, обликувајте ги пецивата по желба и оставете ги да нараснат уште половина час.

Печете на 190 степени околу 25 минути (во зависност од големината), пишува Index.hr.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.

ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ ВЕСТИ

spot_img

Најважното