Мафини, колачи, кифлички полнети со разни филови, солени печива посипани со сирење или стапчиња за јадење – сето тоа може да се направи од ова тесто.
Тој е разновиден, поради што е популарен. Одличен избор е кога правите пецива за дружење или прослава, а не ви е баш згодно да замесите неколку различни тестови.
Лудо тесто од јогурт оди во сите комбинации, а можете да го оставите и преку ноќ во фрижидер доколку сакате однапред да се подготвите за да не направите се во последен момент.
Состојки:
1 коцка свеж квасец
1 лажица шеќер
250 мл млеко
1 кг брашно
1 кесичка прашок за пециво
1 лажичка сол
2 јајца
400 гр јогурт
50 мл сончогледово или растително масло
Подготовка
Изматете го квасецот со пена
Во сад издробете го квасецот, додадете шеќер и истурете топло млеко. Оставете да се пена, ќе ви требаат околу 10 минути.
Замесете тесто
Измешајте мазно брашно со прашокот за пециво, додадете сол, јогурт, масло, јајца и квасец.
Замесете мазно тесто.
Нека нарасне
Оставете покриено со чиста кујнска крпа на топло место да нарасне околу 45 минути.
Дизајнирајте ги колачите што ги сакате и испечете
Расукајте ги, обликувајте ги пецивата по желба и оставете ги да нараснат уште половина час.
Печете на 190 степени околу 25 минути (во зависност од големината), пишува Index.hr.