Едногодишно дете жртва на КОВИД-19 во Пловдив

Едногодишно дете почина од коронавирус во Пловдив.

Девојчето било примено во многу сериозна состојба на Детската клиника во болницата „Свети Ѓорѓија“.

Директорката на ПЗУ-Пловдив, д-р Сиика Димчева, објасни дека детето било интубирано, но и покрај спроведената интензивна нега, тој починал.

Ситуацијата со ширењето на СОВИД-19 во областа станува посложена, бидејќи инциденцата кај децата расте.

Според здравствениот инспекторат, 14-дневниот морбидитет во регионот Пловдив е веќе 371,5 на 100.000.

Поради оваа причина, регионалниот гувернер Ангел Стоев денеска го свикува Регионалниот оперативен штаб. Се разговара за подготовка на претстојните избори во сложена епидемиска ситуација и ќе се разгледа состојбата на здравствениот систем во Пловдив и округот.