Експлодираа цените на недвижностите во еден хрватски регион: „Ова е најдоброто место за инвестирање…“

Трендот на намалување на продажбата на недвижности на Јадранот продолжува и годинава, пред се, велат експертите, поради рецесијата во Германија. Во Горски котар експлодираа цените, а најдобро место за инвестирање е Лика.

Туристичката сезона се вжештува, но кога е во прашање пазарот со недвижности на крајбрежјето, тој веќе некое време се разладува. Трендот на пад на продажбата кој започна минатата година продолжува и годинава, а најголема причина за тоа е економската криза.

„Главната причина за забавувањето на продажбата на недвижности на крајбрежјето е рецесијата на германскиот пазар, која се прелева и кај нас. На некои локации дури и до 90 отсто од купувачите се странци, а првите три места се секогаш Германци, Австријци и Словенци, така што нашиот пазар на недвижности зависи од економската ситуација во овие земји“, Лана Михаљинац Кнежевиќ, член на Претседателството. на Деловната асоцијација, објаснува за Дневник.хр недвижности во ХГК.

Само во една жупанија е зголемена продажбата на станови

Гледано по окрузи, во 2023 година, во споредба со претходната година, забележан е значително помал број трансакции во сите крајбрежни окрузи освен една. Во округот Истра продажбата паднала за 16,4 отсто, во Приморје-Горски Котар за 9,4 отсто, а во Задар за 11,5 отсто. Падот на продажбата е забележан и на југ: во Сплитско-Далматинската жупанија за 14,7 отсто и 10,9 отсто во дубровничко-неретванската жупанија. Единствена жупанија со раст на продажбата на недвижности од дури 25 проценти е Шибеник-Книн, но тоа се мали апсолутни бројки, вели Михаљинац Кнежевиќ.

Просечната остварена цена на метар квадратен на крајбрежјето лани била нешто помалку од 2.600 евра, што е далеку од цените за кои често слушаме, а се два до три пати повисоки.

„Точно, некој недвижен имот во Дубровник или Ровињ се продава за 10.000 евра квадрат, но тоа се статистички грешки во однос на бројките. Сепак, тие се најинтересни за јавноста, па често се истакнуваат и создаваат лажна слика за пазарот на недвижности“, истакнува Михаљинац Кнежевиќ.

Бранко Папеш, директор на недвижности „Догма“ од Риека, потврдува дека има значително забавување на пазарот на крајбрежјето, што го проценува за околу 20 проценти.

Најмногу, вели тој, се бараат викендици со базени од 500 до 700 илјади евра, а на тој дел од пазарот има експлозија и на побарувачка и на цени. Најчесто купувачи се странски државјани или повратници во Хрватска.

„Јозо од Франкурт погледна три имоти и купи еден. И Себастијан…“

„Пред две години 36 отсто од купувањата ги правеле странски државјани, но во 50 отсто од случаите тоа било дијаспора од поранешна Ју со акцент на хрватската дијаспора. Има важна разлика во работата со странци и наши луѓе. Кога доаѓа странец да купи недвижен имот, тоа е како да одиме во Албанија или Мароко.

Тие не ни веруваат, не го зборуваат нашиот јазик, не го разбираат нашиот законодавен систем, не се емотивно врзани за Хрватска. А брзината на купопродажната одлука што ја донесе наш човек и странец е неспоредлива“, посочува Папеш и живописно опишува: „Кога Јозо ни доаѓа од Франкфурт, гледа три имоти и купува еден. Кога доаѓа Сабастијан Милер, стоматолог од Минхен, гледа пет, седум или 15 имоти, ги бара сите информации, почнува да се пазари, а потоа по пет месеци доаѓа неговиот адвокат. И тогаш купувањето често не се ни реализира“.

За странците Хрватска се уште е исклучително атрактивна за купување недвижен имот, а најважна им е безбедноста.

„Секако дека ја сакаат и природната убавина, ми велат: кај тебе небото е друга боја. Ја избираат Хрватска и поради квалитетот на животот и близината на Хрватска како автомобилска дестинација. Последно, но не и најмалку важно, ние сме сепак подостапна набавка од Шпанија или Италија“, објаснува Папеш.

Сепак, купувачите од странство добро знаат дека ниту во Хрватска веќе не можат да купат куќа покрај море за 40 илјади евра.

Од локациите според побарувачката и понатаму предничи Истра, која е лесно достапна со автомобил, особено за Австријците и Германците, додека Чесите, на пример, најмногу ја бараат Далмација. Атрактивна е и околината на Задар и Сплит, а од островите Крк, Брач…

Експлодираа цените во Горски котар

Иако е малку подалеку од морето, Горски котар стана исклучително популарна дестинација за купување имоти за одмор.

„Цените буквално експлодираа по короната. Порано земјиште можеше да се купи од 7.500 до 10.000 евра, а денес цената е од 40 до 50 илјади евра. Ова сега полека се прелева и на Лика. Значи, кој и да планира инвестиција, ова е секако локација каде што треба да инвестира“, вели Папеш.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното