ЕВЕ КАКО СЕ ВРАЌА КИЛОМЕТРАЖАТА НА АВТОМОБИЛ – ПРОЦЕС ОД 30 СЕКУНДИ: Кој ќе купува половен автомобил мора да го знае ова!

Поради измамнички продавачи, на купувачите им се препорачува да не купуваат автомобили без писмена гаранција или претходна сервисна проверка на точноста на податоците за автомобилот, како и на самото возило.

Манипулациите со враќање на километражата порано се вршеа рачно со враќање на бројчаникот, но сега тоа е дигитализирано и затоа е многу полесно. Во ерата на електрониката, бројачот припаѓа на функциите на модулот на таблата со инструменти, а податоците за километражата се складираат во меморијата EPROM (Erasable Programmable Read-Only Memory).

Оваа меморија може да се избрише или репрограмира со отстранување на таблата со инструменти.

Полесен начин да направите промени е да го поврзете дијагностичкиот уред со кабел со дијагностичката порта на системот OBD (On-Board Diagnostic). Процесот на враќање на километражата трае само 30 секунди.

Сепак, некои автомобили складираат податоци за километражата во неколку различни модули на возилото. На пример, во возилата каде што се користи електронски клуч за отклучување и заклучување, бројот на поминати километри се запишува во меморијата на клучот.

Како да се заштитите од оваа измама?

Меѓутоа, ако сакате да купите користен автомобил и се сомневате дека има манипулација со километражата, однесете го автомобилот во сервисен центар за да ја споредите километражата содржана во меморијата на модулот и на километражата. Важно е ова да се направи пред да се купи, бидејќи, како што објаснува Немања Лазаревиќ од Auto Analysis, тешко е да се открие кој точно ја вратил километражата потоа.

Со оглед на тоа дека оваа практика е незаконска, Лазаревиќ објаснува како продавачот наоѓа услуга која ќе манипулира со броилото.

„Продавачот кој сака да ги фалсификува бројките дознава за местото каде што може да ги смени броевите најчесто преку пријател, по препорака. Меѓутоа, има сервиси кои се рекламираат како враќање на километражата“, објаснува Лазаревиќ.

Дека враќањето на километражата на возилата денес е многу едноставна процедура докажува и тоа што на интернет огласите може да се најдат универзални уреди за корекција, по цена од околу 30.000 динари. Од друга страна, за одредени марки возила чинат значително помалку – околу 5.000.

„Кога ќе ги прашате зошто го прават ова, тие се правдаат дека клиентот ставил втор часовник на автомобилот, бидејќи оригиналниот не бил точен – па километражата ја внеле од стариот часовник“, вели соговорникот, потсетувајќи дека сервисните центри не треба да го прават тоа, и поради кршење на законот и поради етички причини.

Заштита на клиентите

Според Законот за заштита на потрошувачите, продавачите на половни автомобили се должни на купувачите да им дадат гаранција за купената стока.

Законот предвидува дека продавачот е должен во договорот да го наведе правото на приговор за период од една година, а доколку тоа не е наведено, тогаш важи законскиот рок за жалба од две години. Друг во низата проблеми е тоа што купувачот не може да бара законски права доколку ја нема потврдата за купениот автомобил, т.е. ако го купил од нелегален продавач.

Од тие причини, на клиентите им се препорачува да не купуваат автомобил без писмена гаранција или претходна сервисна проверка на точноста на податоците на автомобилот како и на самото возило, пренесува Данас.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.

ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ ВЕСТИ

spot_img

Најважното