Грција обезбедува субвенции за греење на повеќе од 1 милион семејства

Со половина милијарда евра, грчката влада им помага на домаќинствата да ги исполнат високите цени на електричната енергија.

Повеќе од еден милион грчки семејства исто така ќе добијат субвенции за греење. Помошта за греење ќе се удвои до крајот на оваа година, најави денеска министерот за финансии Христос Стаикурас, цитиран од БНР.

Критериумите исто така се менуваат, при што повеќе од еден милион грчки домаќинства добиваат бенефиции, без разлика што користат за греење – нафта, природен гас или дрво.

Се проширува и мерката против високите цени на електричната енергија. Министерството за финансии ги зголеми категориите граѓани со право на бенефиции. Во реалноста, домаќинствата нема да чувствуваат финансиски високи цени на електричната енергија.

Оваа мерка е до крајот на годината, бидејќи според експертите на пазарот на енергија, цените наскоро ќе се вратат на претходните нивоа.