Бидејќи многумина не сакаат целосно да се откажат од доцните попладневни кафе или еспресо по вечерата, корисно е да се разгледаат начини како да се консумира кофеин повнимателно и поздраво.
Многу љубители на кафе, особено оние кои пијат три до четири шолји дневно, се свесни дека кофеинот може да влијае на квалитетот на сонот. Иако не секогаш предизвикува прекумерна енергија или нервоза, консумирањето во доцните попладневни часови или навечер може да доведе до проблеми со заспивањето.
Бидејќи многу луѓе не сакаат целосно да се откажат од своето доцно попладневно кафе или еспресо по вечерата, корисно е да се разгледаат начини за повнимателно и поздраво консумирање на кофеин. Неодамнешните истражувања открија едноставен трик кој може да помогне во побрзо разградување на кофеинот во телото.
Според клиничкиот психолог и експерт за спиење др. sc. Според Мајкл Џеј Бреус, кофеинот има полуживот на елиминација од шест до осум часа. Тоа значи дека ако последната шолја кафе се испие во 14 часот, дури 50% од кофеинот сè уште е присутен во телото до 22 часот. Со цел да се намали неговиот ефект врз спиењето, се препорачува да се избегнува внесување на кофеин подоцна во текот на денот.
Сепак, една студија сугерира дека јадењето брокула може да го забрза метаболизмот на кофеинот. Студијата објавена во 2007 година во списанието Current Drug Metabolism покажа дека брокулата ја стимулира активноста на ензимите на црниот дроб од групата цитохром P450, кои учествуваат во разградувањето на кофеинот.
Учесниците во студијата консумирале 500 грама брокула (околу пет и пол шолји сечкана брокула) заедно со 100 милиграми кофеин, што е приближно количество кофеин во шолја кафе.
Дополнителна мета-анализа на нутриционистичките студии потврди дека други зеленчуци со крстовидни, како што се бриселско зелје, зелка, карфиол, ротквици и крес, можат да го поддржат метаболизмот на кофеинот. Влијанието врз ензимот CYP1A2, кој игра клучна улога во неговото разградување, е особено забележливо.
Експертите советуваат, во случај на доцна консумација на кофеин, заедно со кафето да изедете малку варена брокула, бидејќи термичката обработка ќе го намали ризикот од надуеност, што е исто така важно за мирен сон.
За оние кои повремено пијат кафе во доцните часови, додавањето брокула во нивната исхрана може да биде едноставен начин да се забрза разградувањето на кофеинот и да се намали неговото влијание врз сонот. Покрај тоа, консумирањето на крстовиден зеленчук носи голем број други нутритивни придобивки. Ако тоа не е доволно, вреди да се размислува за додатоци во исхраната кои го поддржуваат квалитетниот сон на природен начин, пишува МБГ.