AlbanianBulgarianEnglishGreekMacedonianSerbianTurkish

Историски рекорд за цената на гасот во Европа

Цената на природниот гас во Европа денес ја достигна својата историска вредност од 1.000 долари за 1.000 кубни метри. Ова го покажуваат податоците на размената ICE.

Ова го забрза растот на фјучерсите за октомври во центарот TTF во Холандија, достигнувајќи 1.031,3 долари за 1.000 кубни метри, со што вкупниот раст достигна повеќе од 11%. Во моментов, цената благо падна и изнесува околу 1.010 долари за 1.000 кубни метри, но сепак останува на рекордни височини.

Според експертите, причината за овој скок на цените е големото заостанување во вбризгувањето гас во подземните складишта во Европа и зголемената побарувачка.

Во меѓувреме, стана јасно дека испораката на гас од Русија во Европа во 2021 година достигна историски врв, а „Гаспром“ го зголеми производството на гас за 18,4% на годишна основа. Во исто време, на европскиот пазар за гас во првата половина на 2021 година, снабдувањето со течен природен гас од азиско-пацифичкиот регион и Јужна Америка значително се намали, со учество во увозот од 41,5% на 31%. Во апсолутна вредност, снабдувањето со течен природен гас во Европа се намали за 10,74 милијарди кубни метри во овој период. м (или 15,9%).