Календарот има грешка, но дали сте ја забележале до сега?

Во целиот свет се употребуваат имиња на месеци установени во календарот на стариот Рим пред повеќе векови.

Но, тие називи се недоследни и самите се собрани од различни епохи, а многу луѓе и не знаат дека во нив се крие една „грешка“.

Во календарот кој денес се користи во најголемиот дел од светот, пет месеци носат имиња по боговите од римскиот Пантеон – Јанус, Фебрус, марс, Мај, Јунон. За два имињата во своја част ги создале царевите – јули (Гај Јулиј Цезар) и август (Гај Октавијан Август).

Името на април доаѓа од глаголот (латински aperire, што значи раскриви), а четири месеци имаат нумерички имиња – септември, октомври, ноември и декември.

Токму тука се поклопува грешката затоа што тие имиња со „бројки“ се несоодветни – деветиот месец се нарекува со седмиот број (септември), десетиот со осмиот (октомври), единаесетиот со деветти (ноември), а дванаесетиот (декември).

Како е дојдено до оваа грешка?

Првиот римски календар во времето на Ума Помпилија имал само десет месеци. Така и било предвидено септември да биде седми, октомври осми итн.

Проблемот настанал веќе по Нума кога се воведени уште два месеци и тоа на почетокот на годината која до тој момент започнувала во март. Пред овој месец тогаш се „вметнати“ јануари и февруари.

Никој не се сетил дека на месеците кои имиња носеле по својот реден број, имињата треба да им се вклопат со новото место во годината. Така седмиот станал девети, осмиот десетти, деветиот единаесетти, а десетиот дванаесетти.

И така всушност најголемиот дел од светот и денеска ги учи имињата на месеците „со грешка“.

Поврзани вести

Откако ја изгубил работата како пилот, започнал сопствен бизнис за преработка на мебел

Дино Хушидиќ, Босанец со шведска адреса, чија приказна е интересна од повеќе причини. Имено, Дино со години работел како искусен пилот за скандинавските авиокомпании, но бил отпуштен по пандемијата...

Поворката со останките тргна кон вечните почивалишта на загинатите

 По речиси едночасовното преземање од двата бугарски воено-транспортни авиона, почна транспортот на посмртните останки на загинатите во автобуската несреќа до нивните вечни почивалишта. Поворката тргна од Скопскиот аеродром каде...

Зошто облеката не треба да се суши на радијатор?

Секој од разни причини понекогаш се наоѓал во ситуација да има потреба да има повеќе алишта отколку што собира машината за сушење, па се користеле радијатори во зимските месеци.

ФОТО: Вјоса Османи и Линдита Никола меѓу присутните на скопскиот аеродром

На церемонијата за преземање на останките на жртвите од несреќата во Бугарија, на Меѓународниот аеродром во Скопје присуствуваат и високи функционери од Косово и Албанија. Се работи за претседателката...

Најважното

Поворката со останките тргна кон вечните почивалишта на загинатите

 По речиси едночасовното преземање од двата бугарски воено-транспортни авиона, почна транспортот на посмртните останки на загинатите...

ВО ЖИВО: Во тек е преземањето на останките на жртвите од несреќата во Бугарија

Со едноминутно молчење, почна преземањето на посмртните останки  на жртвите од автобуската несреќа кои претпладнево со два бугарски авиона беа транспортирани на...

Почна церемонијата по повод пристигнувањето на останките на жртвите во автобуската несреќа

Почна церемонијата на Скопскиот аеродром по повод пристигнувањето на останките на жртвите во автобуската несреќа. Двата авиона од Софија...

ВО ЖИВО: Пристигнуваат телата на жртвите од автобуската несреќа во Бугарија

Денеска во Македонија пристигнуваат посмртните останки на починатите од автобуската несреќа во Бугарија. Тие пристигнуваат на Меѓународниот аеродром Скопје,...

ВИДЕО: „Изгубив 5 членови од семејството – ќе ја бараме правдата“

Дамир Османов од Сингелиќ , кој во страшната несреќа на автопатот „Струма“ изгуби 5 лица од семејството, денеска на аеродромот во Скопје...