Кардиолозите открија: Овој вид овошје го зајакнува срцето и го намалува ризикот од срцеви удари

Ако здравјето на срцето е еден од вашите приоритети, свесни сте дека исхраната е многу важна. Избегнувањето храна богата со натриум и додадени шеќери, заедно со редовна консумација на овошје, зеленчук и интегрални житарки, претставува основа на исхраната која го чува срцето. Но, кога ќе ги совладате основите, секогаш постои простор за напредок, пишува Parade.

Можеби се прашувате кое овошје е најкорисно за кардиоваскуларното здравје. Иако секое овошје содржи растителни влакна и антиоксиданси, кардиолозите издвојуваат една група што може да го направи срцето поотпорно и значително да го намали ризикот од срцев удар.

Овошје што го прави срцето поотпорно

Според зборовите на експертите, редовната консумација на шумски плодови (бобичесто овошје) е еден од најдобрите начини да го зајакнете срцето. „Бобичестото овошје содржи антиоксиданси како антоцијани и други полифеноли, кои помагаат во намалување на оксидативниот стрес и воспаленијата – два главни предизвикувачи на срцеви заболувања“, објаснува кардиологот д-р Џејсон Рајнголд.

Со ова се согласува и кардиологот д-р Џовани Кампаниле, кој исто така ја нагласува важноста на антоцијаните. Тој појаснува дека овие антиоксиданси спречуваат воспаленија и оксидативен стрес, кои се главни причинители на срцеви болести.

„Бобичестото овошје е богато со антиоксиданси кои помагаат да се неутрализираат штетните молекули наречени слободни радикали, кои можат да ги оштетат вашите клетки. Овој противвоспалителен и антиоксидативен ефект е еден од клучните начини на кои бобичестото овошје го одржува вашето срце здраво“, вели д-р Кампаниле.

Бобичестото овошје го намалува лошиот холестерол

Двајцата кардиолози додаваат дека бобичестото овошје помага во намалување на крвниот притисок и LDL (лошиот) холестерол. „Овие ефекти заеднички придонесуваат за заштита на крвните садови преку поттикнување на ендотелната функција и намалување на ризикот од атеросклероза (наталожување на плаки), а и двете се клучни фактори за одржување на кардиоваскуларното здравје“, истакнува д-р Рајнголд.

Д-р Кампаниле наведува и научна студија која покажала дека жените кои јаделе најмалку три порции боровинки и јагоди неделно имале 32 проценти помал ризик од срцев удар во споредба со оние кои ги консумирале поретко. „Оваа врста заштита и намалување на ризикот е јасен показател дека бобичестото овошје игра значајна улога во подобрувањето на долгорочното здравје и функцијата на срцето“, заклучува тој.

Кое бобичесто овошје е најдобро?

Иако се поставува прашањето дали постои една врста што особено се издвојува, одговорот е едноставен – не можете да погрешите. „Најчесто консумираното бобичесто овошје, како боровинки, јагоди, малини и капини, нуди слични кардиоваскуларни придобивки поради високата содржина на полифеноли, влакна, витамини и минерали“, вели д-р Рајнголд.

Сепак, постојат мали разлики. Според д-р Рајнголд, некои студии сугерираат дека боровинките имаат особено силен ефект врз крвниот притисок, додека капините обично содржат повеќе влакна. Д-р Кампаниле додава дека јагодите се побогати со витамин Ц, кој го зајакнува имунитетот. Поради тоа д-р Рајнголд советува консумација на различни видови бобичесто овошје за да внесете поширок спектар хранливи материи.

Читај и ова:

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.