За многу луѓе, пиењето шолја кафе е толку вкоренето во утринската рутина што е речиси незамисливо да се започне денот без овој топол пијалак.
Имајќи предвид дека секојдневните ритуали имаат најголемо влијание врз нашето здравје, важно е да знаете како вашата навика за пиење кафе влијае на вашето срце. Според кардиолозите, сè зависи од тоа како го подготвувате.
Иако научните истражувања покажуваат дека умереното консумирање на црно кафе може да има корист за здравјето на срцето, кардиолозите велат дека начинот на кој се подготвува кафето е од големо значење. Тие истакнуваат дека кафето кое содржи шеќер апсолутно не е добро за здравјето на срцето, пишува Јаху.
„Високо засладените специјални пијалаци како карамела макијато или мешани фрапучино прават повеќе штета отколку добро за здравјето на срцето. Овие пијалаци често содржат стотици калории, големи количини на шеќер и нездрави масти, што може да ги негира сите потенцијални придобивки за здравјето на срцето од кафето“, вели д-р. Сетарех.
д-р. Паз се согласува, додавајќи: „Би советувал да ги избегнувате сите пијалаци од кафе кои се богати со шеќер. Кафените пијалаци со многу сируп спаѓаат во оваа категорија и генерално не се здрави за срцето“.