КОГА ЖИВОТОТ СТАНУВА ТAЖЕН, ЗАПОМНЕТЕ ГИ НА ОВИЕ ЗБОРОВИ: 8 вредни совети од психолозите за подобар живот!

Психотерапевтите немаат волшебно стапче за нашите проблеми, но можат да ни помогнат да ги видиме од поинаква перспектива и да им пристапиме на вистински начин. Тие можат да ни дадат вредни упатства и совети кои ќе не натераат да размислуваме и да се движиме во вистинската насока.

Оваа година беше стресна и сите се најдовме на вистински тобоган од емоции. Затоа на сите ќе ни се допадне некои совети од терапевти и доза на позитивна енергија да продолжиме.

8 луѓе ни го дадоа најважниот совет што го слушнаа и го усвоија оваа година од нивните терапевти. Овие зборови им помогнаа да ја „преминат“ оваа тешка година:

  1. Мислите не се факти

Нашиот мозок може да обработи милион мисли во минута и никогаш не ни помислуваме да ги запреме и да ги преиспитаме. Нашите мисли не се факти. Она што го мислиме не е секогаш точно, затоа понекогаш треба да застанеме и да ги преиспитуваме нашите мисли. Само така нашите животи ќе бидат избалансирани.

  1. Бидете нежни со себе

Грижете се за вашето ментално здравје, исто како што се грижите за вашето физичко здравје. Одвреме-навреме одморете си од се и секого, затоа внимавајте.

  1. Не сте должни да им помагате на сите

Вие не сте одговорни за туѓите емоции. Не сте должни на грб да го носите товарот на туѓите проблеми. Во ред е да се најдете во неволја со другите, но не дозволувајте да бидете преокупирани со туѓите грижи, бидејќи така се губите себеси.

  1. Не можеме да ги контролираме туѓите мисли

Не трошете драгоцено време и енергија докажувајќи им на другите дека грешат. Оваа „работа“ непотребно ќе ве исцрпи.

  1. Тагата не треба да се игнорира

Справувањето со тешките моменти е неизбежно на патот на животот. Плачете кога ви е тешко, солзите се лек. Соочувањето со тешки времиња може да ни помогне да продолжиме понатаму.

  1. Ставете се себеси на прво место

Ако не се грижите за себе, нема да можете да бидете добри со другите. Да се ​​ставите себеси на прво место не е себично, туку клуч за среќата.

  1. Не постои совршен момент

Никогаш нема да бидете целосно подготвени за следниот чекор во животот. Ако чекате совршени околности, никогаш нема да постигнете ништо. Започнете го овој момент, не чекајте ја идеалната можност.

  1. Не се правдајте за вашите постапки

Вашите одлуки се ваша работа и не мора да ги оправдувате пред другите. Ако околината не ги разбира поголемите процедури, тоа не е ваш проблем.

Поврзани вести

Најважното