КРИМИНОЛОГОТ СТЕВАНОВИЌ ЗА ДВИЖЕЊАТА НА МАЈКАТА НА ДАНКА: „Ако избришала пораки, тоа е сериозна индикација“

Под будното око на јавноста е преиспитувањето на семејството на малата Данка Илиќ, која допрва треба да наполни две години и која исчезна на 27 март во Бањско Поље околу 13 часот.

Александар Стевановиќ, криминолог, за Мондо тврди дека нема потреба од избрзани заклучоци за оваа чувствителна истрага. Зборувајќи хронолошки за исчезнувањето на детето, нашиот соговорник на почетокот го посочува она што ги изненадува повеќето експерти – а тоа е брзината на исчезнувањето на детето, кое е мало и не може само да оди далеку, за неколку минути. „Доколку не биде пронајдена за краток временски период, од моментот кога исчезнала, сите индиции се дека се работи за тешко кривично дело. Без разлика дали се работи за киднапирање, трговија со луѓе, киднапирање деца… Треба да се внимава при презентирањето на факти и во непотребното мешање, не вршиме притисок врз властите“, вели на почетокот Стевановиќ.

Тој нагласува дека на терен биле големи екипи кои учествувале во опсежната истрага, но ја нагласува и близината на границата со Бугарија. „Границата е многу блиску, Вршка Чука е на околу 40 минути и логично е нашата и регионалната полиција да соработуваат во овој случај.

Повикувајќи се на видеото на кое наводно се гледа малата Данка, криминологот вели дека треба да се земе со резерва. „Сега се појавуваат различни информации и мораме да внимаваме. Се појави одредено видео, видов дека портал објави дека е пронајдена Данка – и оваа тема бара крајна одговорност во известувањето. Тензијата во јавноста треба да се контролира со проверени информации “, јасен е соговорникот..

Тој смета дека употребата на багер за копање на блиската локална депонија е чекор со кој полицијата го отстранува секој сомнеж. „Тоа е исклучување на разни евентуалности и не сакам да инсинуирам, но тоа се истражни техники кои служат за отстранување на сомнежот дека телото е закопано или сокриено, бидејќи со опсежната потрага претходните денови не беше пронајдено.

Изјави од семејството

Сите членови на семејството на мајката и таткото на исчезнатата Данка Илиќ (2) во наредните денови ќе дадат изјави во полиција.

„Кога станува збор за вакво кривично дело, исчезнувањето на мало дете, мора да се проверат сите верзии и секоја можна евентуалност, а тоа е рутинска работа. Контактите и комуникацијата се проверуваат непосредно пред исчезнувањето на детето, бидејќи ако е киднапирање – може да се случи семејството да не го пријави поради страв од одмазда“

„Затоа се проверуваат списоците, како и движењата со помош на базни станици. На овој начин може да се реконструира рутата и кој е со кого, како и кога оствариле физички контакт. Тие податоци се корисни во истрагата. Доколку некој е Слушале неколку пати при притискање, можат да кажат, она што тој го премолчуваше на почетокот. Тие се под надзор, но сега да се донесе заклучок е излишно и неетички“.

„Треба да се проверат сите верзии на настаните, а одземањето на телефонот е рутинска работа. Ако е вистина дека мајката на девојчето ги избришала пораките пред нејзиното исчезнување, тоа е сериозна индикација. Сепак, тоа не мора да значи дека Во исчезнувањето е вмешана и мајка“, заклучува тој.Нашиот соговорник Александар Стевановиќ, криминолог.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното