Поврзи се

4NEWS.mk

Луѓето масовно се иселуваат од Западен Балкан: Само лани ЕУ прими 228.000 жители од овие простори

Published

on

Од Западен Балкан во земјите на ЕУ само минатата година се отселиле 228.000 жители, покажуваат податоците од Еуростат.

-Текстот продолжува по рекламата-

Најмногу иселеници во ЕУ заминале од Албанија 62.000, потоа од БиХ 53.000 како и 51.000 Срби. Од територијата на Косово се иселиле 34.500 луѓе, а од Северна Македонија 24.300 и од Црна Гора 3.000.

Од Албанија најголем број гражани се иселиле во Италија (23.000), Грција (17.000) и Германија (10.000). Од БиХ најмногу заминале за Германија (16.000), а другите во Словенија и Хрватска.

Од Србија минатата година најмногу граѓани се иселиле во Германија (16.000), потоа во Словенија 5.100 и Хрватска и Словачка има по 4.900 иселеници.

Од Косово, кое во овој документ е наведено како територија на ОН според Резолуцијата 1244 на Советот за безбедност, најмногу луѓе минатата година заминале за Германија, речиси 19.000, што е повеќе од половина, а потоа следат Словенија и Хрватска.

Од Северна Македонија најмногу луѓе се отселиле во Германија (11.500), а потоа следуваат Италија и Словенија.

Во односот на бројот на жители, најмногу иселување има од Албанија која има околу 2,8 милиони жители, зошто минатогодишните 62.000 заминувањаа чинат околу 2,2 отсто од вкупниот број жители.

Бројот на заминувања од Северна Македонија сочинува 2,1 отсто од вкупниот број жители, додека од Косово заминале 2 отсто од граѓаните. БиХ лани ја напуштиле 1,5 отсто жители, а Србија 1,3 отсто.

Извор: Сител телевизија

Реклама
Реклама
WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com