НАСА сподели звуци од јупитеровата орбита – вака звучи сателитот

Американската вселенска агенција НАСА претходно објавуваше звуци од Марс, а неодамна нејзиното вселенско летало Јунона сними звуци кои доаѓаат од Јупитеровиот најголем сателит Ганимед.

Покрај Ганимед, сондата Јунона поминала на 7 јуни 2021 година, а НАСА објави аудиоснимка во траење од 50 секунди.

Инаку, Ганимед е најголемиот сателил во нашиот Сончев систем.

Сондата Јунона е опремена со инструмент наречен Waves (бранови) со кој снима електрични и магнетни радиобранови, а тие потекнуваат од Јупитеровата магнетосфера.

Научниците успеале да соберат податоци, па по потоа ги промениле нивните фреквенции за да ги претворат во звук кој може да се слушне.

Поврзани вести

Најважното