Не користете вакви лозинки – ќе бидете хакирани

Дали ги знаете најпопуларните лозинки што ги користат луѓето? Има неколку и тие одат по овој редослед:

  1. 123456
  2. 123456789
  3. qwerty
  4. 11111111
  5. Лозинка

Да, ова сè уште се најпопуларните лозинки на Интернет и практично се гаранција дека некој ќе влезе во вашиот профил ако сака.

Користењето лозинки како оваа никогаш не е паметна идеја. И има неколку причини за тоа.

Иако често слушате од луѓето дека им е „хакиран профил“, ова навистина не е лесна работа и најверојатно се случило поради нивната немарност.

Ќе зборуваме за начините на хакирање на дното на статијата, но прво да видиме кои лозинки треба да се избегнуваат.

Не користете ги имињата на децата и датумите на раѓање како лозинка

Исто така, постојат одредени правила кога станува збор за хакирање. Се претпоставува дека вашите лозинки се претежно:

  1. Имиња на деца или датум на раѓање на деца, доколку ги имате;
  2. Датуми на свадби, годишнини од брак, итн.;
  3. Место на раѓање или престој;
  4. Имиња на домашни миленици, сопружници, улици каде што живеете;
  5. Едноставни лозинки како „123456“.

Никогаш не користете ниту една од горенаведените лозинки. Ова се првите претпоставки на секој хакер кој сака да влезе во вашиот профил.

Кои лозинки треба да ги користам?

Накратко: комплицирани и долги.

Најдобро е да користите лозинки со многу големи и мали букви, бројки и знаци. Изберете нешто нејасно и бесмислено. Шифрите како „9TOpjshw87! SaN“ се многу побезбедни од „jelenamilan1985“.

Долгите и комплицирани лозинки се најтешки за пробивање. Ова е причината зошто се поголем број на страници бараат лозинката да има минимум 8 знаци, мали и големи букви, број и знаци. На овој начин тие ги штитат самите корисници од напади.

Модерните телефони имаат свои генератори на комплицирани лозинки, па сигурно сте забележале дека кога некаде креирате профил, телефонот ви нуди лозинка.

Друг начин на кој можете да се заштитите е „верификација во два чекора“.

Најдобра заштита: проверка во два чекора

Ова е еден од најдобрите начини да ги заштитите вашите профили од хакирање. Сите главни платформи ја имаат оваа опција. Фејсбук, Гугл, Инстаграм, Тикет итн.

Ова значи дека дури и ако некој ја има вашата лозинка, не може да се најави без кодот што го добивате во СМС-пораката. Овој метод бара однапред да го внесете вашиот телефонски број, на кој ќе добиете СМС.

На најпопуларната социјална мрежа Фејсбук, можете да го поставите ова со одење во „поставки“, потоа „безбедност и најава“ и да најдете „користи двојна автентикација“ во списокот.

Бидејќи платформите често го менуваат изгледот и чувството на поставките, најдобро е да дознаете онлајн како да ја поставите оваа опција на страницата или мрежата што ја користите.

Како да се „хакне“?

Постојат неколку начини на кои некој може да го хакира вашиот профил. Ова обично се прави со помош на социјален инженеринг или спам пораки и пораки.

Во пракса, ова изгледа како да добивате порака или е-пошта со врска. Кога ќе кликнете на врската, обично се бара да ги внесете вашата е-пошта и кодот на профилот. Ова е измама. На овој начин, свесно ги давате вашите податоци на хакер, без воопшто да го знаете.

Има и измами како ветувачки подароци и скапи работи.

Нема да добиете ништо онлајн бесплатно

Еден од најчестите профили кои се хакираат се профилите на Facebook. Ова не е изненадувачки ако се земе предвид дека тоа е мрежата со најголем број корисници на планетата.

Најпопуларниот начин за хакирање на Фејсбук е да лајкнете нешто на страницата на напаѓачот надвор од Фејсбук. На сајтови надвор од Facebook, никогаш не користете го копчето за допаѓање.

Кога ќе ја „лајкнете“ скриптата со вашите податоци, како и податоците од прелистувачот одат на серверот на таа страница. Ова не е проблем ако страницата не е хакер, но кога е, свесно сте ги дале вашите информации. Европската унија го забрани инсталирањето на овие копчиња на сајтовите токму поради злоупотребите што ги користат хакерите.

Честопати ќе гледате страници и страници како „Кликнете на копчето „ми се допаѓа“ подолу и ќе освоите iPhone 12 Pro.

Овие пораки можат да бидат застрашувачки, како на пример „Вашиот телефон е заразен. Кликнете овде за да го заштитите“. Игнорирајте и бришете такви пораки и известувања. Вашиот мобилен телефон всушност никогаш нема да ви испрати вакво известување.

Оваа техника се нарекува „фишинг“, што значи закачување и на овој начин секоја година се крадат милиони лозинки.

Единствениот начин да се заштитите од ова е да не паднете на ваков тип на пораки. Никој нема да ви даде ништо бесплатно, бидете сигурни, а вашиот уред е во опасност ако не го внесете сами.

Има многу повеќе начини за хакирање

Ова не се единствените начини. Има продажба на лозинки на темната мрежа, „брутални“ хакови кои вклучуваат програма која шпекулира на неодредено време додека не ја погоди вашата.

Овие техники се скапи и обично вклучуваат „професионални хакери“. Никој нема да го хакира профилот на просечниот корисник на овој начин.

Корисниците кои не се јавни личности или големи компании треба да обрнат внимание на други фактори. Ова значи дека во голема мера зависи од вас дали ќе бидете хакирани или не.

Ако сте внимателни на Интернет и не внимавате кому ги давате вашите информации, ќе биде многу тешко некој да го хакира вашиот профил.

Поврзани вести

Најважното