Откриен совршено сочуван ембрион на диносаурус

Научниците објавија дека откриле совршено сочуван ембрион од диносаурус стар најмалку 66 милиони години, кој бил свиткан подготвувајќи се да се изведе од јајце исто како пилешкото.

Фосилот е откриен во Ганжу на југот на Кина и му припаѓал на диносаурусот без заби теропод или овирапторосаурус, кој научниците го нарекле „Бебе Џинглијанг“.

„Тоа е еден од најдобрите ембриони на диносауруси пронајдени во историјата“, изјави за AFP истражувачот од Универзитетот во Бирмингем, Фион Вајсум Ма, коавтор на трудот, објавен во iScience.

Ма и нејзините колеги откриле дека ембрионот бил свиткан, главата на бебето на Џинглијанг лежи под неговото тело, со стапалата на двете страни и со свиткан грб – позиција која досега не ја виделе кај диносаурусите, но слична на денешните птици.

Кај птиците, ваквото однесување пред испилувањето е контролирано од централниот нервен систем. Кокошките кои се подготвуваат да се изведат, ја поткопуваат главата под десното крило за да ја стабилизираат главата додека ја кршат лушпата со клунот.

Ембрионите кои не ја заземаат оваа позиција имаат поголема веројатност да умрат поради неуспешно шрафирање.

„Ова покажува дека таквото однесување на денешните птици прво еволуирало и потекнувало од нивните предци диносауруси“, рече Ма.

Алтернатива на таквата положба би можела да биде нешто поблиску до она што се гледа кај денешните крокодили, кои наместо тоа заземаат седечка положба со главата свиткана додека не се изведат.

Јајце заборавено во магацин

Овирапторосаурусите, што значи „крадци на јајца“, биле диносауруси со пердуви кои некогаш живееле во денешна Азија и Северна Америка.

Имале различни облици на клун и исхрана, а нивната големина се движела од денешни мисирки до џиновски ѕвечарки долги осум метри.

Бебето Џинглијанг е долго околу 27 сантиметри од глава до опашка и лежи во јајце долго 17 сантиметри во Природонаучниот музеј Џинглијанг.

Научниците веруваат дека суштеството старо помеѓу 72 и 66 милиони години е веројатно сочувано од ненадејно лизгање на земјиштето што го закопало јајцето, заштитувајќи го од предаторите од тоа време.

Бебето Џинглијанг би пораснало два до три метри доколку наполнело зрелост и веројатно би се хранело со растенија.

Примерокот бил едно од неколкуте фосилни јајца кои биле заборавени во складиштето со децении.

Научниот тим се посомневаше дека јајцето може да содржи неизведен диносаурус и отстрани дел од лушпата од јајцето на бебето Џинглијанг и го откри ембрионот скриен во него.

„Овој ембрион на диносаурус во јајцето е еден од најубавите фосили што некогаш сум ги видел“, рече професорот Стив Брусат од Универзитетот во Единбург, дел од научниот тим.

„Овој мал пренатален диносаурус изгледа исто како птица свиткана во јајце, што е уште еден доказ дека многу од карактеристиките карактеристични за денешните птици првпат се развиле кај нивните предци диносауруси.

Тимот се надева дека подетално ќе го проучи бебето Џинглијанг користејќи напредни техники на скенирање за да го долови нејзиниот скелет, вклучително и коските на черепот.

Поврзани вести

Најважното