Стресот е неизбежен дел од животот, но како да се справиме со него е клучно. Воведувањето одредени намирници во вашата исхрана може да помогне да се намали стресот.
Д-р. Раџ Дасгупта советува дека она што го јадеме може да влијае на начинот на кој телото реагира на стресот. Затоа, за да се ублажи ова, др. Дасгупта ја нагласува важноста на хранливите материи како магнезиум и омега-3 масните киселини кои го поддржуваат нервниот систем и го намалуваат воспалението.
Невропсихологот др. Санам Хафез додава дека хроничниот стрес го осиромашува магнезиумот и витамините Б, додека здравата исхрана помага да се стабилизира шеќерот во крвта, да се намали воспалението и да се одржи здравјето.
Стресот често нè наведува да посегнеме по храна која дава краткорочно олеснување, но штети на долг рок. Белото брашно и шеќерот привремено ги зголемуваат серотонинот и допаминот, но долгорочно предизвикуваат нестабилен шеќер во крвта, воспаление и нутритивни дефицити, објаснува Хафиз.
Не е неопходно целосно да се елиминира нездравата храна, но треба да се консумира умерено и да не се користи како главно средство за ослободување од стресот, пишува Verywell Mind.
Најдобрата храна за намалување на стресот
Еве неколку намирници кои лесно се вклучуваат во вашата исхрана и кои можат да му помогнат на телото да се справи со стресот.
Темно чоколадо
Богато е со антиоксиданси и магнезиум, му помага на телото да се опушти и го подобрува расположението. „Едно мало парче може да биде одлично задоволство во стресни времиња“, вели др. Раџ Дасгупта. Темното чоколадо, побогато со какао и со помала содржина на шеќер од млечното, дополнително го зголемува нивото на серотонин.
Цели житарки
Целите житарки, како што е овесот, се богати со хранливи материи кои го стабилизираат шеќерот во крвта, спречуваат промени во расположението и промовираат смиреност. „Одлични се за одржување стабилна енергија и подобро расположение“, истакнува др. Дасгупта.
Јаткасти плодови и семиња
Бадемите, чија семките и оревите се богати со здрави масти и магнезиум, кои го регулираат расположението. Хафиз нагласува дека секојдневното консумирање на грст јаткасти плодови може значително да го намали ризикот од депресија.
Лиснат зеленчук
Лиснатите зелени како спанаќот, кељот и блитвата се богати со магнезиум, кој помага да се контролира стресот и го подобрува сонот.
Масна риба
Лососот и скушата се богати со омега-3 масни киселини, кои го намалуваат воспалението и кортизолот и го подобруваат здравјето на мозокот и расположението. „Редовното консумирање на мрсна риба има долгорочни придобивки за менталното здравје“, објаснува Дасгупта.
Бобинки
Боровинките, малините и капините се богати со антиоксиданси кои го намалуваат воспалението, го штитат мозокот и помагаат во борбата против стресот. „Нивните хранливи материи можат да го подобрат фокусот и смиреноста“, додава Хафиз.
Билни чаеви
Билните чаеви, како камилица и нане, не содржат кофеин и затоа не го нарушуваат сонот и не предизвикуваат нервоза. Хафез објаснува дека овие чаеви се смирувачки и можат да промовираат чувство на благосостојба.