Ова е најопасното сирење на светот, внимавајте!

Сигурно на многумина ќе им звучи гадно, но ова сирење има корени уште од античко време и сè уште има посветени обожаватели.

Храбро сирење полно со традиција

Сардинија, со своите бели крајбрежја и диви планини, е дом на еден од најчудните и најтрадиционални вкусови во светот: casu marzu, сирење полно со живи црви, кое во 2009 година влезе во Гинисовата книга на рекорди како најопасно сирење.

Создавање на casu marzu

Мухите Piophila casei ја положуваат својата јајца во пукнатините на зрело fiore sardo, локално пекорино сирење. Ларвите што се излегуваат, ги пробиваат и разградуваат протеините во сирењето, создавајќи мека, кремаста текстура. Сиреварот го крши горниот дел за да ја открие сирењето, додека црвите се движат живописно — искуство кое не е за слабите.

Вкус и ризици

И покрај првичната гадост која ја предизвикува, casu marzu нуди интензивен, зачинет вкус со долг поствкус. Некои го сметаат за афродизијак, иако постојат грижи за можни здравствени ризици, бидејќи црвите теоретски може да предизвикаат проблеми со цревата. Сепак, нема пријавени случаи. Ова сирење е забрането во Италија од 1962 година поради закон за забрана на консумирање паразитски производи, но Сардинците продолжуваат да го произведуваат и со гордост да го уживаат.

Античка традиција

Според сардинскиот новинар Џовани Фанћело, традицијата на casu marzu има корени уште од римско време. Иако запишани сардински рецепти се појавуваат дури во 1909 година, постојат записи за консумирање „црви“ уште од Плиние Стариот и Аристотел. Десет други италијански региони имаат слични сирења, но во Сардинија casu marzu е неразделен дел од гастрономската култура, со различни имиња и техники на производство по региони.

Уметност на производството

Сиреварот Марио Муроку, кој ја одржува традицијата во Agriturismo Sa Mandra близу Алгеро, го препознава casu marzu по необичното порозно текстурирање. Денес се користат оптимални услови и стаклени тегли за да се зачува сирењето подолго време.

Иднината на исхраната?

Европската унија започна да ја разгледува консумацијата на инсекти како одржливо решение пред климатската криза. Можеби casu marzu, ова чудно, но вистинско дете на сардинската традиција, претставува претстава за иднината на исхраната.