Словенечката телевизија збесна за Евровизија, еве што бараат од ЕБУ

ПО финалето на овогодинешниот избор за песна на Евровизија, РТВ Словенија, која традиционално се грижи за изборот на словенечките песни за натпреварот, презентираше дел од прашањата на кои бараат одговор од Европската радиодифузна унија (ЕБУ), како резултат на овогодинешните настани поврзани со натпреварот.

Телевизија Словенија од ЕБУ бара податоци за гласовите на словенечката публика и не само за бројот на гласови, туку точни податоци за тоа како гласала публиката. Севкупниот резултат отвора одредени сомнежи, особено големиот број „нови“ онлајн гласачи, кои претходно ги немаше.

РТВ Словенија, меѓу другото, бара попрецизни објаснувања од ЕБУ за дисквалификацијата на Холандија, како и одговори на прашања поврзани со пишувањата на одредени медиуми дека се користени технички средства за замена на вистинскиот звук и слика на она што се случува. во салата, потоа за забраната за истакнување на знамето на ЕУ, како и за можното влијание на спонзорите врз содржината на настанот.

ЕБУ повика и на дискусија за воведување на гласање „остатокот од светот“. „Кое е значењето и зошто граѓаните на земјите кои не учествуваат на Евровизија треба да влијаат на исходот од натпреварот? демократски систем на одлучување“, се наведува во нивните барања.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното