Една неодамнешна студија откри дека сокот познат по тоа што штити од вирусни инфекции на горните дишни патишта, исто така, го поттикнува разградувањето на мастите.
Ги знаете црните бобинки, сините и црвените. Големи се шансите да не сте свесни за постоењето на сортата која успева во Европа, а се одгледува и во Грција, која има докажани придобивки во заштитата од вирусни инфекции на горните дишни патишта.
Научниците открија дека го подобрува разградувањето на мастите.
Ви препорачуваме бозел, кој како и сите бобинки се подарок за нашето здравје, бидејќи содржи многу различни хранливи материи (витамини, минерали, влакна и антиоксиданси) и биоактивни соединенија кои даваат широк спектар на здравствени придобивки. И сето тоа се нуди со ниска калорична содржина.
Ова овошје го произведува дрвото наречено Sambucus Nigra и се одгледува таму каде што има топлина. Но, своето постоење го започна во Европа и секако дека постои и на нашите земји. На грчки се нарекува бозел, Афроксилија или Куфоксилија.
Корисните својства на цветовите и плодовите на бозелот се причината поради која тие со години се користат во сирупи и пијалоци за лекување на симптомите на грип и настинка.
Преглед на студии покажа дека бозелот, исто така, помага да се забрза закрепнувањето од инфекции со вируси на грип и настинка.
Овие бобинки содржат флавоноиди и проантоцијанидини (растително биоактивно соединение со различни здравствени придобивки – антиинфламаторно, антидијабетско и антимикробно дејство) кои помагаат во зајакнување на имунолошкиот систем и заштита од инфекции на горните дишни патишта.
Односно, бозелот не штити од вирусот на грип, РСВ, Ковид и метапневмовирусот, повеќе од другите бобинки кои исто така имаат антоцијани, но во помали концентрации.
Потребни ви се 4 чаши други бобинки за да ја добиете дозата на антоцијани што ја обезбедуваат 170 грама бозел.
Новото откритие за бозелот
Научниците се сомневаа дека ова специфично овошје може да има многу други потенцијални здравствени придобивки, кои, сепак, останаа во голема мера неистражени. Во овој поглед, направен е чекор напред.
Конкретно, работата предводена од Државниот универзитет во Вашингтон покажа дека сокот од бозел може да помогне во управувањето со тежината, да го подобри метаболичкото здравје и здравјето на цревата. Утврдено е дека го намалува шеќерот во крвта и го поттикнува согорувањето на мастите поради високата содржина на антоцијани.
Еден од авторите на истражувањето и доцент на Катедрата за исхрана и физиологија на вежбање на Државниот универзитет во Вашингтон, Патрик Солверсон објасни дека „бозелот е потценета бобинка, комерцијално и нутритивно. Сега почнуваме да ја препознаваме неговата вредност за здравјето на луѓето и резултатите се многу возбудливи“.
Клиничкото испитување спроведено на 18 возрасни со прекумерна тежина – половина пиеле сок од бозел, а другата половина плацебо – и објавено во списанието Nutrients, покажало дека консумирањето 350 грама сок од оваа конкретна бобинка, дневно во текот на една недела доведува до
*корисни промени во цревниот микробиом (имаа значително зголемени количини на корисни бактерии и намалени количини на штетни)
*корисни промени во цревниот микробиом (имаа значително зголемени количини на корисни бактерии и намалени количини на штетни)
*подобра толеранција на гликоза (намалени нивоа на гликоза во крвта кај учесниците во просек за 24%, што укажува на значително подобрена способност за преработка на шеќери по консумирање јаглехидрати. Резултатите исто така покажаа намалување на нивото на инсулин за 9%) и
*зголемена оксидација на масти (учесниците кои го пиеле сокот покажале значително зголемена оксидација на маснотии, или разградување на масните киселини, после оброк богат со јаглени хидрати и за време на вежбање)
Ако се прашувате каде можете да го најдете овој сок, брзото пребарување на интернет ќе ви даде различни цени – и количини.