ЗАРАЗНАТА БОЛЕСТ СЕ ПОВЕЌЕ СЕ ЗГОЛЕМУВА КАЈ ДЕЦАТА: Педијатрите апелираат – вака се појавуваат симптомите

Неодамна во Белград, Обреновац и на југот на Србија се појавија сè поголем број деца заразени со сипаници.

Станува збор за вирусна инфекција која многу брзо се шири, а педијатрите предупредуваат дека вакцинацијата е исклучително важна, за да се спречи епидемија. Децата во овој период претежно остануваат во затворени простории и имаат најмногу контакт, па оваа вирусна инфекција лесно се шири. Доволно е едно дете од градинка да добие сипаници, потоа може целата група. Станува збор за вирусна инфекција која има висок степен на инфекција. Се пренесува кога зборуваме, киваме или кашламе“, изјави педијатарот д-р Саша Миличевиќ.

Тој објасни и како децата ја развиваат болеста.

„Варичелата во повеќето случаи не предизвикува компликации, но може да доведе до пневмонија или уште поретко воспаление на мозокот кај деца кои имаат многу слаб имунитет или некоја друга поврзана болест. Вариола, покрај осип на кожата, е придружена и со треска“, рекол докторот, додавајќи дека осипот најпрвин почнува од половината и дека на почетокот изгледа како да излегле мозолчиња. Во втората фаза на секој врв од овие „мозолчиња“ се појавува гној, а потоа се појавува како корупка која подоцна паѓа. Важно е децата да не ги допираат бидејќи може да се случи да остане лузна“, објасни тој, додавајќи дека доколку забележите дека детето има висока температура додека му паѓаат корупки, треба да го однесете на лекар.

За вакцинацијата против големи сипаници зборуваше и педијатарот д-р Дејан Јонев, кој објасни:

„Постои правило дека ако три години по ред имаме намален одговор на вакцинацијата, тогаш болеста ќе стане епидемија во четврта година. Препорачливо е родителот да го донесе детето на лекар по десеттиот ден од инкубацијата за да утврди дали има друга бактериска инфекција бидејќи тогаш тоа е подложно на други инфекции“.

Како и секоја епидемија, така и оваа бара детето да биде изолирано.

„Детето мора да биде изолирано 21 ден и да нема контакт. Процесот на појава на осип трае десет дена и обично трае три или четири напади“, вели тој.

Поврзани вести

Најважното