Луѓето постари од 65 години треба да ја прилагодат исхраната и да избегнуваат одредени видови храна.
„Како што телото старее, метаболизмот се менува и поддршката на мускулната маса, регулирањето на шеќерот во крвта и управувањето со воспалението стануваат поважни од намалувањето на калориите. Внимателниот избор на храна може да помогне во одржувањето на силата, енергијата и целокупното здравје“, објаснува нутриционистот Мелани Марфи-Рихтер за Best Life.
Во продолжение прочитајте која храна треба да ја избегнуваат луѓето над 65 години.
1. Преработена храна
Луѓето на возраст над 65 години треба да избегнуваат преработена храна, особено преработено месо. Нутриционист, др. sc. Федерика Амати истакнува дека таквата храна обично има малку влакна, многу додаден шеќер и нездрави масти.
„Сето ова може да придонесе за воспаление, метаболичка дисфункција и лошо здравје на цревата. Ова е особено загрижувачко за луѓето на возраст над 65 години, бидејќи стареењето е природно поврзано со зголемено воспаление и поголем ризик од состојби како што се кардиоваскуларни болести, дијабетес тип 2 и когнитивно опаѓање“, објасни таа.
Хирург, др. Елиас Ортиз, вели дека преработеното месо – колбаси, виршли и сувомеснати производи – исто така се богати со нитрати „што може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања, висок крвен притисок и други здравствени проблеми како што старееме“.
2. Грејпфрут
Треба да се запомни дека грејпфрутот може да влијае на некои лекови и да предизвика сериозни несакани ефекти.
„На пример, грејпфрут не треба да консумираат оние кои земаат статини за намалување на холестеролот, антикоагуланси за разредување на крвта и одредени антихистаминици“, истакнува нутриционистот Кони Елик. „Потрошувачката на грејпфрут може да го зголеми нивото на овие лекови во крвта до опасни нивоа, што може да доведе до негативни ефекти, вклучително и зголемен ризик од крварење.
3. Пржена храна
Пржената храна е нездрава без разлика на возраста, но може да им наштети на луѓето над 65 години. Докторот по натуропатска медицина Џенифер Хабаши објаснува дека таквата храна „содржи нездрави транс масти и прекумерни калории, што доведува до зголемување на телесната тежина, висок холестерол и зголемено воспаление“.
„Бидејќи метаболизмот природно се забавува со возраста, честото консумирање на овие намирници може да ги забрза хроничните состојби како што се дијабетес, срцеви заболувања и болки во зглобовите“, додаде таа.
4. Конзервирана супа
Конзервираните супи се богати со натриум и конзерванси, а како што објаснува нутриционистот Мишел Рутенштајн, тоа може да доведе до задржување течности и зголемен крвен притисок.
„За постарите возрасни лица, ова е особена загриженост бидејќи нивните бубрези често стануваат помалку ефикасни во обработката на вишокот натриум, што може да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни болести и бубрежна дисфункција“, објасни таа.
5. Рафинирани јаглехидрати
Рафинирани јаглехидрати се оние кои се обработени за да се отстранат влакната. Овој процес, исто така, ги отстранува клучните хранливи материи кои производителите често ги додаваат назад. Примери на рафинирани јаглехидрати вклучуваат бел леб, бел ориз, бели тестенини, печива и многу житарки.
„Рафинираните зрна брзо го зголемуваат шеќерот во крвта и немаат влакна, кои се неопходни за варење и контрола на шеќерот во крвта“, забележува Хабаши. „Како што старееме, чувствителноста на инсулин опаѓа, зголемувајќи го ризикот од дијабетес и когнитивно опаѓање.
Таа препорачува да ја замените оваа храна со цели зрна како киноа, кафеав ориз и интегрален леб.
6. Непастеризирани млечни производи
Постојат две причини зошто треба да избегнувате непастеризирани млечни производи ако имате над 65 години. Прво, постарите може да имаат потешко време да ги варат таквите производи бидејќи „многу постари лица доживуваат намалување на производството на лактаза“, забележува Марфи Рихтер, кој советува дека оние кои имаат дигестивни проблеми треба да пробаат алтернативни или растителни извори на калциум, како што се лиснатите зеленило, јаткастите плодови и семките.
Понатаму, јадењето било каква сирова храна – меки сирења, сурови јајца, непастеризирано млеко и сирова морска храна – може да биде проблем, додава Елик.
„Како што старееме, нашиот имунолошки систем станува поподложен на болести предизвикани од храна“, објаснува таа. „Наместо тоа, јадете тврди сирења, тврдо варени јајца и морски плодови. За да бидете безбедни, секогаш избирајте пастеризирано млеко“.