ИАКО сите имаме различни вкусови, постојат одредени намирници за кои луѓето се согласуваат дека не се највкусни и генерално ги избегнуваат, било поради текстурата, горчината или малку поинаквиот вкус.
Ова е една од причините зошто малите деца се толку пребирливи кога станува збор за храната, но и некои возрасни. Имајќи го тоа на ум, на едно место собравме храна која на луѓето ширум светот генерално не им се допаѓа – од маслинки и домати до црн дроб и бриселско зелје. Изненадувачки, овој пат на списокот нема колбаси со крв или шкембе – дали ви се допаѓаат?
Цвекло
Многу луѓе не сакаат цвекло затоа што има вкус на нечистотија. Имено, цвеклото има карактеристичен земјен вкус кој го има и откако ќе се свари, но тоа не значи дека е валкано, туку тој вкус се појавува благодарение на органското соединение геосмин. Сепак, се чини дека луѓето се прилично чувствителни на тоа.
Маслинки
Или сакате маслинки или не, но повеќето луѓе не го поднесуваат нивниот вкус, без разлика дали се зелени или црни. Тие секогаш ги оставаат надвор од нивните грчки салати, ги отстрануваат од пиците и ги избегнуваат секогаш кога е можно.
Коријандер
За тоа има дури и научен доказ – имено, една спроведена студија покажала дека дури 14 од сто анкетирани луѓе мислеле дека коријандерот има вкус на сапун. Излегува дека вкусот на коријандерот зависи многу од вашите гени, па ако не ви се допаѓа, не зависи од вас.
Печурки
Во бројни спроведени истражувања, многу луѓе ги навеле печурките како најмалку омилен додаток во салатите. Печурките имаат уникатна текстура што многу луѓе не ја сакаат – ако не се подготват правилно, печурките можат да бидат лигави, па многу луѓе ги избегнуваат.
Домати
За љубителите на доматите, тие се незаменлив додаток на сите сендвичи и салати, но има многу луѓе кои не сакаат домати. Доматите имаат мешавина од различни текстури – одвнатре се меки и лути, однадвор малку поцврсти, поради што на многумина им се одбивни и често ги оставаат надвор од сендвичите.
Модар патлиџан
За оние кои го сакаат, модар патлиџан е идеален додаток за салати, сосови и сендвичи, но многумина не го сакаат бидејќи има горчлива кора и нема многу вкусно месо. Меѓутоа, ако се подготви правилно, може да биде и вкусно.
Болоњска салама
Оваа салама се прави од говедско или свинско месо, но најчесто се прави од оние делови од животното за кои никој не сака да зборува и затоа многу луѓе не сакаат да ја јадат оваа салама, како и многу други салами кои се направени на сличен начин.
Пица со ананас
Пицата е генерално омилено јадење на многу луѓе и едноставно е тешко да не се сака. Но, пицата со ананас е многу контроверзна и има повеќе луѓе кои не ја сакаат отколку оние кои ја сакаат. Тоа има смисла, бидејќи ананасот сепак е слатко овошје.
Црн дроб
Иако гуска или телешки црн дроб за некои е деликатес, или поради неговиот вкус или поради многуте позитивни својства, повеќето џигери не се многу привлечни. Така, на пример, во 2015 година, црниот дроб беше на врвот на листата на најомразена храна во Велика Британија.
Ѓумбир
Ѓумбирот е популарна храна која е добра за имунитетот и се користи во многу кинески јадења, но тоа не значи дека сите го сакаат. Тоа е четвртата најмалку популарна храна во Кина, поради нејзиниот мирис и морничавиот начин на кој може да се камуфлира во многу јадења.
Мајонез
Кога станува збор за мајонез, луѓето или го сакаат или го мразат. За некои тоа е незаменлива состојка во сендвичите и француските салати, додека други превртуваат со очите по самата помисла на мајонезот, кој е направен од сурови јајца.
Појадок со месо
Многу луѓе сакаат конзервирано месо – појадокот со месо е популарен овде со генерации, но има се повеќе луѓе кои навистина не сакаат таква храна. Конзервираното месо често добива лоша репутација бидејќи е конзервирано и нема најдобар мирис, а многу луѓе го замрзнуваат уште повеќе кога ќе дознаат што всушност има внатре.
Кисели краставички
Киселите краставички се уште една храна која или ја сакате или ја мразите. Постојат неколку причини зошто луѓето можат да бидат одложени од кисели краставички – нивната форма, кисел мирис и крцкање кога ги јадете се само некои од тие причини.
Диња
Дињата е слатко летно овошје, но веројатно најмалку популарниот додаток на овошната салата. Откако ќе изедете други овошја околу неа, самата диња делува малку блуткаво и затоа многумина не ја сакаат.
бриселско зелје
Има научна причина зошто толку многу луѓе не сакаат бриселско зелје. Имено, ние сме родени да ја отфрламе горчливата храна бидејќи за секое растение во природата кое е горчливо и добро за нас, веројатно има 50 такви кои се горчливи и отровни.