Сигурно сте го слушнале советот дека водата во која се варени јајцата треба да се свари и да се остави да врие уште пет минути, а потоа да се тргне од шпорет? Не е така. Обично тогаш жолчката останува сурова, а белката се готви.
Мери Френсис Кенеди Фишер, некогаш една од најдобрите готвачи во Америка, пред смртта напишала книги во кои давала важни совети за готвење.
Покрај бројните трикови како да се подготви храната, таа ги откри и двата најдобри методи за совршено сварени јајца кои гарантираат дека жолчката ќе биде целосно сварена, но и мека.
Првиот начин е можеби најлесниот, важно е само да ги следите чекорите по редослед.
Прво, јајцата треба да се премачкаат со ладна вода, па дури потоа да се стават во врела вода. Шпоретот треба да работи на средна јачина, па потоа можете да ги оставите јајцата колку што сакате.
Иако можеби мислите дека овој процес на готвење трае подолго, бидете сигурни дека ќе се готви исто толку брзо како и зовриената вода.
Друга техника вклучува истурање ладна вода во тенџере, потопување на јајцата и потоа брзо загревање на водата. Штом зоврие, јајцето се свари!
Иако овие нејзини методи наидоа на многу пофалби, а луѓето кои ги пробале велат дека јајцата навистина имаат најдобар вкус кога се варат на овој начин, Мери во својата книга изјавила дека има еден мал недостаток.
Јајцата се совршено варени, но потешко е да се исчисти лушпата од нив.