Дали рерната мора да се загрее пред да се стави храна во неа?

Иако претходното загревање на рерната може да изгледа очигледно или дури и непотребно, овој чекор често е она што го одделува просечниот оброк од оној што ќе го паметиме.

Рерната треба прво да се загрее, сите го научивме тоа од нашите мајки, но дали е тоа случај и денес?

Вклучувањето на рерната не значи дека е веднаш подготвена за печење.

Иако се чини дека е доволно да се постави температурата и да се стави јадењето внатре, многу оброци завршуваат нерамномерно печени, помалку вкусни или дури и небезбедни за јадење поради тоа.

Ова е грешка што ја прават многу луѓе – сосема непотребна

Топлина што прави разлика

Предгревањето на рерната овозможува правилно и веднаш да се започне со печење. Кога внатрешноста на рерната ќе ја достигне посакуваната температура, храната почнува да се загрева рамномерно, пишува Вечерњи лист.

За десертите, ова значи правилно нараснување, убава кора и мека средина. За месото, разликата е уште поизразена – надворешноста добива златно-кафеава боја, додека соковите остануваат заробени внатре.

Ако ставите јадење во ладна рерна, може да почне да се суши наместо да се готви. Резултатот е суво месо, непријатна текстура и губење на вкусот. Дури и кај навидум едноставни јадења, овој чекор често го одредува конечниот резултат.

Прашање на безбедност, не само вкус

Температурата игра дополнителна улога, особено при подготовка на сурово месо.

Храната што останува во температурниот опсег помеѓу пет и 60 степени Целзиусови предолго станува идеална почва за размножување на бактерии.

Предгревањето на рерната го скратува ова критично време, така што месото се готви побрзо до безбедна внатрешна температура.

Истото важи и за јадењата во кои термичката реакција со средствата за квасци е важна. Ако рерната не е доволно топла, реакциите едноставно не функционираат правилно. Резултатот е густо, тешко и визуелно непривлечно јадење.

Постојат исклучоци, но тие се ретки

Во некои случаи, овој чекор може да се прескокне.

Кога загревате готови оброци, како што се парче пица, печен компир или тестенини од претходниот ден, претходното загревање не е потребно. Но, дури и тогаш, рерна која е веќе претходно загреана ќе ја заврши работата побрзо и порамномерно.

И резултатот е совршена пица.

За јадења каде што структурата и волуменот не се клучни, можеме да заштедиме малку време. Но, каде што секој детаљ е важен – од крцкава кора до мека средина – претходното загревање на рерната е од суштинско значење.

Мала навика, голема разлика

Потребни се само неколку дополнителни минути. Резултатот е јадење кое импресионира со својот изглед, вкус и текстура. Храната не само што ќе изгледа подобро – туку ќе биде и побезбедна и попријатна за јадење.