Дали знаете кој е најскапиот зачин на светот? Готвачите плаќаат цело богатство за него?

ШАФРАНОТ е еден од најпосебните и најскапи зачини во светот и често се нарекува црвено злато. Се добива од цветот од шафран (Crocus sativus), поточно од неговите нежни црвени толчници. За да се добие само еден грам шафран, треба рачно да се наберат и обработат до 150 цветови, што ја објаснува неговата висока цена и реткост.

Шафранот има многу препознатлива арома – малку земјен, малку цветен и сладок, додека неговиот вкус е топол, слоевит и дискретно горчлив. Дури и мала количина им дава на јадењата богата златно-жолта боја и рафинирана арома, па затоа се користи многу ретко.

Како се користи во готвењето?

Шафранот ретко се додава директно во храната – обично прво се натопува. Најчестиот начин е да се стави малку шафран во топла вода, млеко или супа и да се остави 10-20 минути. Ова ќе ја ослободи бојата и аромата.

За 1-2 нишки од шафран обично се потребни 2-3 лажици течност, а за рижото за 4 лица, на пример, обично се доволни 15-20 нишки од шафран. Сепак, треба да бидете внимателни, бидејќи шафранот е многу силен – само мала количина е доволна за целото јадење. Премногу може да даде горчлив вкус.

Шафранот е неопходен во многу традиционални јадења од различни светски кујни. Тој е најпознатата состојка во шпанската паеља и француската рибна супа бујабес, а италијанското рижото ала миланезе исто така му ја должи својата боја и арома на шафранот.

Се користи во рижото, млечните пијалоци и кари во блискоисточната и индиската кујна, а покрај главните јадења, шафранот понекогаш се додава во десерти и пијалоци, каде што дава суптилен и луксузен тон.

Цвета еднаш годишно

Шафранот е познат како најскапиот зачин во светот. Причината не е само макотрпното собирање, туку и фактот дека цвета многу кратко и еднаш годишно. Поголемиот дел од светското производство доаѓа од Иран, но се одгледува и во Шпанија, Индија, Грција и Мароко. Повремено има извештаи за недостиг на производи на пазарот поради климатските промени и ограниченото производство, што дополнително ја одржува неговата цена висока.