Денеска е Светски ден на смеата – eве зошто треба почесто да се смеете

Светскиот ден на смеата, кој се одбележува на 10 јануари, има за цел да ги поттикне луѓето што повеќе да се смеат поради важноста за зачувување на физичкото и менталното здравје, додека експертите истакнуваат дека смеата служи како поврзувачка основа во меѓучовечките односи. Меѓу долгорочните позитивни ефекти, смеата и хуморот можат да имаат корисен ефект врз имунолошкиот систем, да ја ублажат болката, да го зголемат чувството на лично задоволство и да го подобрат расположението.

„Преку хумор, смеа и опуштена атмосфера полесно и спонтано се поврзуваме еден со друг, а спонтаноста е особено важен елемент на хуморот и смеата“, вели претседателката на Хрватското психијатриско друштво Тихана Јендричко.

„Смеата е најдобриот лек“

Тешкото воспоставување врски може да биде пречка за многу нешта во животот, меѓу другото може да доведе до чувство на вознемиреност, ментална инхибиција и нелагодно чувство со себе и во комуникацијата со другите, забележува Џендричко.

Современите истражувања докажаа дека изреката „смеата е најдобар лек“ не е сосема точна, бидејќи самото смеење не мора да има позитивен ефект, а кај некои здравствени проблеми може да има и недостатоци.

Сепак, истражувањата потврдуваат дека редовната употреба на одредени видови хумор може да ја зголеми психолошката благосостојба на луѓето, како што е задоволството од животот. Радоста и позитивниот став кон животот може да го забават развојот на тешкотии кои ја нарушуваат менталната и физичката благосостојба.

Хуморот е „првиот противотров“ за стресот

Луѓето со поголема смисла за хумор покажуваат помалку анксиозност и стрес, а во некои истражувања се покажа дека хуморот е успешна стратегија за намалување на неклиничката и клиничката анксиозност.

Хуморот придонесува и за регулација на емоциите, може да ја намали возбудата поврзана со непријатните емоции и на тој начин да стане „првиот противотров“ на стресот.

Хуморот како одбранбен механизам е еден од зрелите одбранбени механизми и конструктивни стратегии за справување со стресот, велат експертите.

spot_img

Најважното